Féláron utazhatunk a Balaton-átúszásra vonattal (frissítve)

Forrás: turizmus.com

 2022. július 21. 18:27

Július 23-án 40. alkalommal rendezik meg a Balaton-átúszást, az eseményhez kapcsolódóan 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezménnyel lehet utazni Révfülöp és Balatonboglár állomásra, illetve onnan vissza.

A kedvezmény az Ötpróba sorozat része már 2018 óta, a felhasználás feltételei szerint a helyszínen bélyegeztetni kell a jegyeket.

A vasúttársaság a várhatóan nagyobb utasforgalom miatt két járatához két plusz kocsit csatol: az északi parton közlekedő, Déli pályaudvarról 7:05-kor induló Kék Hullám InterCity 9:43-ra érkezik Révfülöpre; a déli parton közlekedő, a Déli pályaudvarról Nagykanizsára 7:35-kor induló Tópart InterCity járat pedig 9:30-kor áll meg Balatonbogláron.

A jegyeket érdemes elővételben megvásárolni, mivel a helyjegyek elfogyhatnak, a vonatok betelhetnek. Az alkalmi menettérti jegy érvényesítése, lepecsételtetése a rendezvény helyszínén történik, azon a településen, ahová a jegy szól, és a visszaúton is csak a jegyen feltüntetett településtől lehet használni. A  visszautazáshoz a menetjegyet a rendezvény helyszínén szintén érvényesíteni kell. A szervezők komppal szállítják vissza a résztvevőket Balatonboglárról.

mav_balaton

Július 23-án rendezik a 40. Balaton-átúszást, mely alatt 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezménnyel lehet utazni Révfülöpre és Balatonboglárra

Fotó: MÁV

Az átúszás után a tó partján maradó utasainak a vasúttársaság a Balaton24 és 72 napijegyeket ajánlja, amellyel korlátlan számban utazható be a Balaton környéke az érvényességi időtartama alatt.

*

Frissítés:

A délutánra várható időjárás-változás miatt előbbre hozták a Balaton-átúszás rajtjának időpontját, indulni így 7 és 11 óra között lehet. Érdemes lesz minél előbb startolniuk a résztvevőknek - közölte Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője, hogy minél enyhébb időben úszhassanak.

A tömegsportrendezvény várhatóan két gyenge hidegfront között zajlik majd, a délutáni órákban egy sekély, de gyors mozgású front közelíti meg a Balaton térségét, előtte azonban nagyon meleg idő lesz, várhatóan megélénkülő széllel. Körülbelül 14 óra körül várható az északnyugatról közeledő száraz hidegfront érkezése. Ennek hatására rövid idő alatt északnyugatira fordul a szél és felerősödik - magyarázta Horváth Ákos, miért érdemes minél előbb elstartolniuk a résztvevőknek.

Az év egyik legmelegebb napja várható egyébként szombaton, a reggeli 24 fokról napközben 36-37 fokig melegszik a levegő. A víz délutánra 27-28 fokig melegszik fel az előrejelzés szerint.

A meteorológus hangsúlyozta, hogy nagyon erős napsugárzásra kell számítani, ezért az úszóknak azt ajánlják, használjanak naptejet és sapkát.

A szervezőbizottság csütörtöki tájékoztatása szerint a 12 ezer fős létszámlimit "már korábban betelt", így az esemény napján nem lesz lehetőség "sem további előzetes, sem helyszíni nevezésre".Hozzátették: 1073 hazai településről érkeznek a résztvevők, és a versenyen elindul a magyar nyíltvízi úszóválogatott - Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid, Olasz Anna és Rohács Réka - is.

Máth István versenyigazgató korábbi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a klasszikus táv ezúttal is 5,2 kilométer, a rajt szokásosan a révfülöpi labdarúgópályán lesz, míg a cél a balatonboglári Platán-strand. A 2,6 kilométeres féltáv Balatonboglárról rajtol, az útvonal első felét az átúszás úszófolyosója mellett kialakított sávban kell megtenni, majd 1,3 kilométer után balra kanyarodva az átúszás mezőnyével együtt haladva lehet célba érkezni. Ezen kívül a tavalyi évhez hasonlóan a távot SUP-pal is lehet teljesíteni.