Felavatták az új IC+ kocsikat

Forrás: turizmus.com

 2020. február 14. 12:34

Csütörtökön forgalomba állt a MÁV-START első új, belföldi forgalomra szánt másodosztályú IC+ kocsija a Göcsej IC-járaton.

A hetven darab IC+ összeszerelése az első húsz, nemzetközi forgalomra szánt IC+ kocsi legyártását követően, 2019 augusztusában kezdődött el. A flotta harmincöt többcélú és ugyanennyi első osztályú járműből áll.

Január végéig három jármű készült el teljesen, ezek megkapták a próbaüzemi hatósági engedélyt, és február 13-án, illetve 14-én forgalomba álltak a Zalaegerszeget, Szombathelyt és Veszprémet Budapesttel összekötő Göcsej és Bakony InterCity vonatokban.

Az első 12 másodosztályú IC+ ezekben a vonatokban közlekedik majd. A következő három kocsi a márciusban várható hatósági engedélyeztetését követően állhat majd forgalomba.

A kocsiból összesen hetven darabot gyártanak le

Fotó: MÁV-START

Kerékgyártó József, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója szerint a prémium kategóriás IC+ kocsi 2020 őszén, a 70-es széria utolsó darabja pedig 2021 nyarán állhat forgalomba. Az első osztályú bisztrókocsival is rendelkező IC+ jármű Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc, Szeged és Pécs felé fog várhatóan közlekedni. Megkezdődött továbbá az IC+ járműcsalád legújabb tagja, az IC+ vezérlőkocsi tervezése is. Első körben két prototípus legyártását a MÁV-START saját forrásból tervezi megvalósítani.

A MÁV-START hosszú távú célja legalább 300 új IC+ kocsi legyártása az elkövetkező három évben.