Felavatták Isztambul új nemzetközi repülőterét

Forrás: turizmus.com

 2018. október 29. 15:03

A világ legnagyobb forgalmú repülőterének címére pályázik az új isztambuli légi kikötő, amelyet október 29-én avattak fel, egyelőre csak az egyik részleget üzembe helyezve.

Törökország nemzeti ünnepén adták át a tervezett gigaberuházás első ütemét. Az új repülőtér több szakaszban épül fel. Az első terminál évente 90 millió utast képes kiszolgálni – írja az alltomresor.se.

A fennmaradó részt átadása után a repülőtérről 150 millió utas indul és érkezik majd évente.

Több év távlatában még hihetetlenebb utasszámokban gondolkodnak: hosszú távon várhatóan évente 200(!) millióra bővülhet a fogadókészség, amellyel lekörözhetik a legnagyobb forgalmú amerikai repülőtereket.

Az igazi, teljes üzemre decemberben kerül sor, amikor a jelenlegi fő repülőtér, az Atatürk zárva tart majd. A mára túl kicsinek ítélt repülőtéren évente 64 millió turista fordult meg.

Hosszú távon várhatóan évente 200(!) millióra bővülhet a fogadókészség, amellyel lekörözhetik a legnagyobb forgalmú amerikai repülőtereket

Fotó: IGA

A most nyitott gigantikus terminálokat és kifutópályákat már négy éve építik, és a munkálatok még sokáig tartanak, 2023-ra tervezik a beruházás teljes befejezését.

Az építtetők és beruházók szerint nagy szükség volt a reptérbővítésre, hiszen a jövőben a közel- és távol-keleti országok légi forgalma robbanásszerűen növekszik a közeli jövőben.

2016-ban a világ legforgalmasabb légikikötője, az atlantai Hartfield-Jackson repülőtér az Egyesült Államokban több mint 104 millió utast szolgált ki.