Felavatták Laosz első nagysebességű vasútvonalát

Forrás: turizmus.com

 2021. december 18. 17:21

Öt év építés után Laosz és Kína felavatta azt a nagysebességű vasúti szakaszt, amely a laoszi fővárost, Vientiánt köti össze Kínával.

A világ egészen más hely volt öt évvel ezelőtt, amikor elkezdődtek a Kína-Laosz vasútvonal munkálatai. Sok minden változott azóta, az élet szinte minden területén. De öt év elteltével az útvonal mentén a természeti környezet ugyanolyan zöldellő és buja marad, mint a munkagépek érkezése előtt.

Évekkel ezelőtt, az előzetes felmérések során Huang Daiwent, a laoszi China Railway No.2 Engineering Group (CREC-2) főmérnökét lenyűgözte a táj szépsége, és úgy döntött, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a határokon átnyúló projekt a lehető legkisebb hatással lenne a környezetre.

“Minden szakasz megépítése után a növényzet újratelepítése következik. Ezt nem csak a magas színvonalú tervezés, hanem a józan ész is indokolja. Soha nem fukarkodunk azzal, hogy a pálya környékét olyan állapotba hozzuk, amelyben találtuk őket” – idézte Huangot egy korábbi cikkében a Silkroadhungary.hu.

 

75 alagút és 167 híd a vonatúton

A Laos-China Railway (LCR) laoszi szakasza több mint 400 kilométer hosszú, hegyvidéki terepen, 75 alagúton és 167 hídon halad keresztül egészen a kínai határig, négy órára lerövidítve az eddig akár egy napig tartó utazás idejét. A kínai Kunming városáig pedig további 600 kilométeren át vezet az út.

A nagysebességű vasútvonalon járó két vonat egyenként hét kocsiból áll, összesen 56 első osztályú, 662 másodosztályú és két akadálymentes üléssel, valamint étkezőkocsival. A vonat maximális sebessége 160 km/óra – értesült a LOK Report.

A Kína által épített vasúti összeköttetés annak a több száz fejlesztési projektnek az egyike, amelyet Peking az Új Selyemút néven fog össze, és amelynek célja a stratégiai infrastruktúra kiépítése Ázsia, Afrika és Európa több mint 60 országában. A laoszi nagysebességű vasút is csak az első szakasza annak az útvonalnak, amely végül Thaiföldön, Malajzián és Szingapúron vezet majd keresztül – írja a Tagesschau.de.

A lap szerint tény, hogy a gazdaságilag fejletlen Laosznak sürgősen szüksége van jobb infrastruktúrára, és a vasúti kapcsolat segíthet csökkenteni a hátrányos földrajzi helyzetben lévő, a gazdaságilag jóval fejlettebb Thaiföld, Vietnám és Kína közé beszorított ország szállítási költségeit, fejleszteni az iparát, kereskedelmét és turizmusát. Azonban még hosszú út vezet addig, amíg az ország ki tudja használni ezeket az előnyöket.

Az egypártrendszerű, névleg kommunista vezetésű Laosz hétmilliós lakosságának legnagyobb része szegényes, falusias körülmények között él, és nem engedhet meg magának egy utazást. Egy környezetvédelmi szervezet jelentése szerint az építkezés miatt 4400 embernek kellett elhagynia az otthonát, másokat pedig a vízellátástól vágtak el, és sokan közülük mindmáig nem kaptak megfelelő kártalanítást. A megállók kis száma alapján pedig feltételezhető, hogy a vasútvonalat nem is arra tervezték, hogy a laosziak használják, szakértők szerint főleg a kínai áruk exportjának megkönnyítését szolgálja majd.

Az is sokakat aggaszt, hogy Laosz a projekt miatt függőségbe kerülhet Kínától. A vasutat kínai és laoszi állami vállalatokból álló vegyesvállalat üzemelteti, amelyben a kínai félnek 70 százalékos részesedése van. Laosz pedig nagy összegű kínai kölcsönt is felvett az összesen 5,3 milliárd eurós projekt finanszírozására, ami más források szerint az ország GDP-jének egyharmadát teszi ki.

(Borítókép: CGTN)