Felébredhet álmából Mons, az EKF főváros

Forrás: turizmus.com

 2015. március 31. 16:09

A turistaforgalom bővülését várja az idei dél-belgiumi város, Mons az Európa Kulturális Fővárosa címtől.

Nekünk, magyaroknak az idei másik EKF város, Plzen neve többet mond. Monsról elsősorban Vincent van Gogh jut eszébe azoknak, akik ismerik a nagy festő élettörténetét. A város gazdagodásához jó elhelyezkedése mellett szén- és kovabányái is hozzájárultak, de az utóbbi évek válságát a város és a régió is jelentősen megsínylette. A rendezvénysorozat főbiztosa, Yves Vasseur szerint az unió által adományozott cím remek lehetőség a város újrapozícionálására (amint azt két korábbi kulturális főváros, Lille és Liverpool példája mutatja), amelynek segítségével „felébredhet álmából az alvó szépség".- idézi szavait az Európai Bizottság irodája.

 

Az események szervezői a sokszínű kulturális programok és a legmodernebb technológia segítségével próbálnak lendületet adni a városnak. Mindezt teszik az ott élők aktív bevonásával. Az évadban közel 300 nagyprogram közül válogathatnak az érdeklődők, amelyet több száz egyéb, kisebb rendezvény kísér. Az évad egyik legkiemelkedőbb eseménye természetesen a Vincent van Gogh kiállítás, mely május közepéig látogatható a BAM-ban (Beaux-Arts de Mons).

A szervezők az évadhoz öt új múzeumot, egy kongresszusi központot és két előadótermet is megálmodtak, amelyek közül több átadása késlekedik, csakúgy, mint az évhez időzített új pályaudvar elkészülése. Európa egyik legrégebbi kovakő-bányájának látogatóközpontja 2015 áprilisában nyílik meg. Az UNESCO nemrégiben vette fel a szellemi örökségi listára a XIV. századból eredő színes városünnepet, a „Ducasse de Mons"-t, azaz a Doudou-t, amelyet a pestis legyőzése alkalmából tartottak először a város védőszentjének tiszteletére. A dzsemborira minden évben pünkösdvasárnapkor kerül sor, a város főterén.