Felelősség a jövő iránt

Forrás: turizmus.com

 2016. július 20. 12:37

A Lufthansa Csoport közzétette 22. fenntarthatósági jelentését. A csoport több mint két évtizede számol be rendszeresen vállalati szerepvállalásáról „Balance” címmel.

Az idei év elején a Lufthansa ismét felmérést végzett a működésében érintett felek (stakeholderek) körében, hogy a velük folytatott párbeszéd eredményei alapján rangsorolja és fejlessze tovább a fenntarthatóság legfontosabb kérdéseit. A kiterjedt vizsgálat eredményeit a jelentésben az ún. „lényegességi” mátrix tartalmazza.

 

Változó munkakörnyezet

Szolgáltatócég lévén a jól képzett, motivált dolgozók kulcsszerepet játszanak a Lufthansa Csoport működésében. A fenntarthatósági jelentés fő témája, „A változó munkakörnyezet” is a dolgozókat állítja a középpontba, és bemutatja, hogyan reagál a vállalat ötletgazdag programokkal a folyamatosan változó feltételekre. A cél, hogy folyamatosan vonzó munkakörnyezetet kínáljon a földi és a légi személyzet számára, és így a globális légitársaság-csoport ma és a jövőben se legyen híján tehetséges munkaerőnek. Ennek része az is, hogy a cég lehetővé teszi dolgozói számára az egészséges munka-magánélet egyensúly megteremtését. Jelenleg több mint 120 ezer fő dolgozik a Lufthansa Csoportnál, és 2016-ban a légitársaság további 4000 munkatárs, azon belül 2800 légi kísérő felvételére készül.

A nemrég elindított, főként a cégvezetésre összpontosító Diversity@LHGroup projekt keretében a Csoport a vezetői szinteken is sokszínűségre törekszik. Szeretné fenntarthatóan növelni például a vezető pozíciót betöltő nők arányát. A jelentés évében ez az érték globális szinten 0,7 százalékponttal 14,9 százalékra – Németországban pedig 0,2 százalékponttal 16,2 százalékra – nőtt.

 

Egyensúlyban a környezettel

2015-ben – az 1,1 százalékponttal alacsonyabb töltöttség ellenére – sikerült a személyszállító légitársaságok üzemanyag-fogyasztását az előző év rekordszintjén tartani (átlagosan 3,84 liter kerozinfogyasztás 100 utaskilométerre vetítve). A cég 2013 óta több mint 500 hatékony üzemanyag-fogyasztást támogató programot valósított meg, köztük számos súlycsökkentésre irányuló projektet (pl. 30 ezer könnyű fedélzeti felszolgáló kocsit állított üzembe).

 

Folyamatos beruházások új technológiákba

A Lufthansa csak 2016-ban 52 kiemelten hatékony üzemanyag-fogyasztású és csendes repülőgéppel bővíti flottáját. A piacon most debütáló Airbus A320neo és Bombardier CSeries modellek új korszakot nyitnak üzemanyag-felhasználás terén. 2016 telén veszik át az első Airbus A350-900-at, a világ legmodernebb és legkörnyezetbarátabb nagy távolságú személyszállítóját. A „Balance” az „utazási élménnyel kapcsolatos fenntarthatósági törekvésekről” is beszámol, és ismerteti a légitársaság felelős termékhasználatot szolgáló, új intézkedéseit: pl. az elektronikus beszállókártya és az e-újságok bevezetését, az intermodális közlekedési ajánlatokat és az önkéntes széndioxid-kompenzációt.

A „Balance” című fenntarthatósági jelentés az alábbi címen letölthető és lapozható magazin formájában is elolvasható.