Felemás megoldás kintrekedt romániai turisták hazahozatalára

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 06. 16:16

Nem elég, hogy más uniós tagállamokkal szemben megkésve ülteti életbe a román kormány a vásárolt turisztikai csomagok garantálására vonatkozó 2302/2015-ös EU-direktívát, a rendelet diszkriminatív és szembe megy az eredeti elképzeléssel.

A múlt heti kormányülésen Viorica Dancila miniszterelnök felvezetőjében kijelentette, hogy a rendelet elfogadását követően – Románia az ügyben épp hogy megúszta a kötelezettségszegési eljárást – a romániai turisták teljes biztonságban érezhetik magukat külföldön, mert az utazási iroda bedőlése esetén sem  szenvednek kárt, biztonságban hazahozzák őket, pénzüket visszakapják. A kormányfő hármas védőhálót ígért: utasbiztosítást, az utazási iroda banki garanciáját, valamint egy külön erre a célra létrehozandó pénzalapot. Ugyanakkor az utazási irodák kötelesek lesznek a jelenlegi minimum 200 lejről (kb. 13 ezer Ft) legalább 25.000 lejre (kb. 1,7 millió Ft) emelni a cég alaptőkéjét.

Idén már három romániai utazásszervező ment csődbe

Fotó: turizmus.com

A romániai utazásszervezőket tömörítő egyesület (ANAT) szerint azonban a kormányrendelet diszkriminatív, mert csak abban az esetben kaphat a kintrekedt turista teljes kártérítést, ha a rész-felelősséget kötelezően vállaló romániai értékesítő külföldi tour operátor csomagját adta el. Amennyiben román tour operátor csomagját értékesítette, az iroda nem köteles rész-felelősséget vállalni. Nicolae Demetriade ANAT-elnök szerint a romániai turistát minden esetben megilletné a száz százalékos biztonság, függetlenül attól, hogy külföldi, vagy romániai tour operátor csomagjával nyaral a határokon túl.

Az ANAT azért is dühös, mert a kormány nem volt hajlandó tárgyalni velük a rendelet kidolgozásának részleteiről, habár ők már júliusban jelezték konzultációs szándékukat.

2016-2017-ben összesen 408 utazási iroda jelentett csődöt az országban. Idén már hárman tettek lakatot az ajtóra: a Terra Tourism, a Jade Turism és az Euphoric Travel, mert nem rendelkeztek elegendő tőkével a tevékenység lebonyolítására. Egy elemzés szerint a becsődölt irodák tulajdonosainak fogalma sem volt a bevételek-kiadások dinamikájáról, üzleti terveik messze álltak a piaci realitástól.

(Romániai tudósítónk írása)