Felére csökkent az Airbus üzemi eredménye

Forrás: MTI

 2017. április 27. 16:49

Javuló árbevétel mellett is felére csökkent az Airbus üzemi eredménye az első negyedévben a tavalyi szinthez képest, az adózott eredmény viszont 52 százalékkal javult.

Az európai repülőgépgyártó csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a társaság teljes árbevétele 12,9 milliárd euró volt, 7 százalékkal több, mint egy évvel korábban, ugyanakkor a kiigazított üzemi eredmény 52 százalékos csökkenéssel 240 millió euróra módosult. Ennek hátterében a társaság elemzése szerint az akvizíciók és felszámolások, valamint az átalakítások költségei húzódnak meg.

Az Airbus adózott eredménye az első negyedévben 608 millió eurót tett ki, amely 52 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.
Negatívumként említhető, hogy az Airbus az első negyedévben mindösszesen hat repülőgépet adott el a géplemondásokat is figyelembe véve 3,8 milliárd euró értékben, míg egy évvel korábban tíz gépre találtak vevőt. A rendelésállomány értéke az élénk gépátadás miatt 3 százalékkal, 1030 milliárd euróra csökkent, a megrendelt gépek száma 6744 volt március végén.

Az Airbus értékelőjében kiemelte, hogy az A350 XWB programjuk felpörgetése jó ütemben halad, az első három hónapban 14 gépet adtak át. Továbbra is problémák vannak az A320neo Pratt & Whitney által beszállított hajtóművével, ezért többször nyomatékosan kérték a beszállítót a hibák kiküszöbölésére.