Felfalja az utaztatást a mesterséges intelligencia, ha nem fejlődik – figyelmeztet a szakértő

Forrás: turizmus.com

 2023. június 19. 11:58

A mesterséges intelligenciát nem szabad figyelmen kívül hagyni, inkább használni kell, megújulni és rugalmasnak lenni egy brit technológiai cég vezetője szerint.

A mesterséges intelligencia „elevenen fel fogja falni” az utazási ágazatot, ha az nem tart lépést az új fejlesztésekkel – ezt Andy Owen Jones, a Smartseer technológiai vállalat társalapító-ügyvezetője mondta a Londonban múlt héten megtartott Travel Technology Initiative 2023 fórumon.

A TTG Media által idézett szakértő szerint, ami az adatokat illeti, az utazási ágazatban „szinte semmi nincs”, amit a mesterséges intelligenciával (AI) ne lehetne jobbá tenni. Ezért előbb vagy utóbb minden utazási vállalat működésére hatással lesz a mesterséges intelligencia. „Mindenkinek meg kell értenie, hogy mi egy szabályokon és adatokon alapuló iparág vagyunk, ami ideális táptalaj az AI számára” – mondta.

Hozzátette: az utazási ágazatban a legtöbb adatot még nem elemezték ki. Összegyűjtötték, de nem elemezték ki, amit az AI ugyancsak gyorsabban tud megtenni, mint bármely emberi élőlény.

Jones szerint az AI fejlődésével egyre fontosabbá válik a rugalmasság az utazások értékesítése területén.

Dimitrios Buhalis professzor, az eTourism Lab igazgatója, a Bournemouthi Egyetem Nemzetközi Turisztikai és Vendéglátóipari Kutatóközpontjának igazgatóhelyettese ugyanezen a fórumon arra figyelmeztetett, hogy az AI kapcsán a legnagyobb kockázatnak a közepes méretű utazási vállalatok vannak kitéve. A nagy cégek ugyanis várhatóan az élen fognak járni a technológia alkalmazásában, a kis cégek pedig jobban támaszkodhatnak az empátiájukra és a személyes kapcsolataikra, a közepes cégek azonban, amelyeknek ezek közül egyik sem erősségük, szenvedni fognak.

A mesterséges intelligencia előbb-utóbb minden utaztató életébe beleszól

Fotó: 123rf.com

Andy Owen Jones a lapnak korábban kifejtette, hogy a jövőben minden vállalatnak muszáj lesz foglalkoznia a mesterséges intelligenciával, és nem a technológián, hanem a szervezetek képességein múlik, hogy mennyire tudják kiaknázni az abban rejlő lehetőségeket. Az AI fejlődési ütemét és brutális hatását jól illusztrálja az eddigi leglátványosabb AI-eszköz, a Chat GPT.

Az utazási értéklánc teljes hosszában, ahol adatokat használnak, lehetőség van azok optimalizálására. Az ügyféligények valós idejű felismerése, a termékek kategorizálása, összehasonlítása, rendelkezésre állása, az optimalizálás – az ezekkel kapcsolatos feladatokat hagyományosan az utazási irodák végzik el, de ma már az AI is foglalkozik ezekkel a területekkel, méghozzá jó eredményekkel. Ez pedig az utazások értékesítésének minden szintjén folyamatos tökéletesedéshez fog vezetni.

Az AI a jövőben nagyobb részt vállalhat az utaztatói munka nehezéből, például a megfelelő termékek megtalálása terén, az ügynökök szerepe pedig az ügyfélkezelés, a problémamegoldás és a kapcsolattartás irányába fejlődhet tovább.

Az ágazat nagy szereplői valószínűleg chat-bővítményt építenek be a weboldalukba, és saját adataikat kombinálják a nyílt AI-adatokkal a felhasználói élmény javítása érdekében. A fejlődés üteme alapján nem fér hozzá kétség, hogy az ilyen felületek színvonala lényegesen nőni fog. Sokan használják majd az AI-eszközöket személyre szabott tartalom létrehozására is, ami nyilvánvalóan egyszerűbb és olcsóbb lesz, mint ha emberek végezték volna el ezt a munkát – véli Jones.