Felfedezésre vár Ras Al Khaimah, a negyedik legnagyobb emirátus

Forrás: turizmus.com

 2019. február 19. 15:18

Kaland, természet, autentikus élmények és vendégszeretet – ezek a hívószavai a negyedik legnagyobb emirátusnak, Ras Al Khaimah-nak, s ezek különböztetik meg. A 354 ezer lakosú, emirátus turizmusa szépen fejlődik, adottságaikat roadshow keretében mutatták be a kelet-közép-európai küldőországokban.

Fejlődő turizmus

Az elmúlt három évben nagy erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy turizmusuk számait feljebb tornásszák, s a munkának meg is lett az eredménye: évről évre 20-25 százalék körüli bővülést értek el a kulcspiacokon (így hazánkból is). Jelenleg évi 1,07 millió turista keresi fel évente, ám ezt a számot 2021-re 1,5 millióra szeretnék emelni. 2018-ban a turisták száma 9,9, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig 3,8 százalékkal nőtt – tudtuk meg Mohamed Khatertől, a turizmusfejlesztési hivatal igazgatóhelyettesétől.

Piknik a hegyekben

A szakember jelentős szállodaberuházásokról is beszámolt. Eszerint 2025-re 20 ezerre bővül a szállodai szobák száma, és új, nemzetközi hotelbrandek is megjelennek a piacon. Különleges üdülősziget például Al Marjan Island és Hayat Island, ahol az élet a nyaralás a luxusról és a tengerpartról szól. Ám a kínálat sokrétű és változatos, ráadásul kiváló ár-érték arányban.

Ras al Khaimah díjnyertes imázsfilmjéből átfogó ízelítő nyerhető a desztináció sokoldalúságáról:

 

 

Kiváló adottságok

A desztinációt rengeteg vonzerő jellemzi, itt van rögtön megközelíthetősége: a közelben négy nagy nemzetközi repülőtér is található, ahova napi járatokkal el lehet jutni Dubaion keresztül.

Az országon belüli közlekedés is megoldott, menetrend szerint ingyenes, wifivel felszerelt shuttle buszokat állítottak forgalomba, ami lehetővé teszi, hogy a turista még ugyanaznap élvezhesse a tengerpartot, tehessen egy kiadós túrát a hegyekben, s akár egy sivatagi luxuskempingben hajtsa lomra a fejét, a szikrázóan csillagos égbolt alatt – a minimális fényszennyezettség miatt ez például kifejezetten ajánlott.

Sivatagi hangulat

Fotó: Bayut.com

Az emirátust 345 ezren lakják, s mielőtt kétségeink támadnának, fontos leszögezni: hogy a világ egyik legbiztonságosabb országaként tartják számon az Közel-Keletnek ezt a részét. Tehát az úti cél egyszerre rendkívül autentikus, és kiemelkedően biztonságos is, ahol eredeti keleti kényelem és vendégszeretet  fogadja a turistát.

A desztinációban minden megtalálható maximum 30-40 percre egymástól, mesés tengerpartok vízi sportokkal, luxus szállodákkal és gyönyörű strandokkal, hegyek izgalmas túra-, mountain bike és hegymászó útvonalakkal, via ferrata utakkal, változatos sivatag, ahol kényelmes kempingek kínálnak autentikus élményeket és feledhetetlen napfelkeltéket, hőforrások és fürdők, illetve zöldellő mangrove erdők. Ebből aztán nem nehéz kitalálni, hogy Ras Al Khaimah a kalandra és a természetre fókuszál, nem kíván Dubaijal vagy Abu Dzabival konkurálni.

Kevesen tudják például, hogy itt található a világ legnagyobb drótkötél-pályája, egészen pontosan 2,83 kilométer hosszú, ráadásul a sziklák között vezet.

Az alábbi videóban maga Haitham Mattar, a turizmusfejlesztési hivatal vezérigazgatója teszi kockára a bőrét a drótkötélpályán. A szakember a roadshow-ra is elkísérte kollégáit, s a hazai utazási irodáknak is tájékoztatást adott a február 19-i találkozón.

 

Tour operatorok a fókuszban

Haitham Mattar kérdésünkre elmondta: bár fel vannak készülve az egyéni utasokra (őket többek között mobilapplikáció is segíti), nagyban számítanak a tour operatorok együttműködésére, és Magyarországot a maga 10 millió közeli lakosságával ígéretes piacnak tekinti. Csehország egyébként jelenleg a 6., Lengyelország pedig a 8. legfontosabb küldőpiacuk, mindkét országból közlekednek közvetlen charterjáratok is az emirátusba, Prágából menetrend szerinti járat is van.

A térség kiemelten fontos számukra, ezért nemrég saját régiós képviselet is nyílt Prágában. A magyarországi piacért Karel Zeleny felel.

Az utazási irodák számára e-learning programot is működtetnek négy nyelven, s aki megszerzi a RAK Travel Manager minősítést, különböző előnyökre és kiemelt bánásmódra számíthat.

Ras al Khaimah turisztikai vezetősége a PR in Hungary csapatával, balról jobbra: Révész Róbert, Kenderesy Nadin, Haitham Mattar, Mohamed Khater és Gergely Zita

Fotó: turizmus.com