Felforgatta a magyarok utazási szokásait a pandémia

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 31. 12:53

A nyár eleji kijárási korlátozások, a külföldi desztinációk kockázata és a sorra elmaradó programok módosították az utazási hajlandóságot, a felkapott úti célokat és a külhoni nyaralások kérdését is – derül ki egy nyár eleje óta tartó kutatásból.

Nem szokványos nyarat tudhatunk magunk mögött, a pandémiás időszak fenekestül felforgatta a szezont és a magyarok utazási szokásait – derül ki abból a nyár eleje óta tartó kutatásból, melyet a Lounge Group készített a Magyar Turisztikai Ügynökség részére.

 

Felértékelődtek a belföldi úti célok

A megkérdezettek fele a családjával szokott utazni, közel harmaduk pedig párjával tölti a vakációt. A kijárási korlátozás feloldása óta minden második válaszadó vett részt valamilyen turisztikai célú utazáson, akik mind egyetértettek abban, hogy a biztonság az elsődleges szempont. Ezért is részesítették előnyben a belföldi desztinációkat, 55 százalékuk ráadásul olyan úti célt tervezett meglátogatni, ahol még nem járt azelőtt.

Mivel az idei vakációszezon később indult, így a szállásfoglalással kapcsolatos informálódás is csak július második felében kezdett tetőzni, külföldi és belföldi desztinációk esetén is a szállodák voltak a legnépszerűbb szállástípusok.

A biztonságosabb és gyorsabb cselekvési lehetőségeknek köszönhetően felértékelődtek a belföldi úti célok, amit mi sem mutat jobban, minthogy a belföldi nyaralással kapcsolatos közösségi média tartalmak mennyisége mintegy háromszorosára nőtt a tavalyi évhez viszonyítva, illetve az idén népszerű egynapos utazások is meghaladták a tavalyi adatokat – számolt be róla a Neticle, a nyilvános közösségi média posztokat és hozzászólásokat elemző startup.

A szabályozásokról aktív kommunikáció folyt az online térben, de a családi és tengerparti nyaralások, valamint az utazási irodák lehetőségei foglalkoztatták igazán a felhasználókat. A rugalmasság még mindig vitte a prímet: a hozzászólások gyakran említették a lemondható szállások fontosságát.

 

A Balaton volt idén a riviéra

Az úti cél kiválasztása során az ár mellett meghatározó tényezővé vált a szállás minősége, lokációja, járványügyi szempontból való megbízhatósága, a környéken található látnivalók listája, illetve a már megszállt vendégek által megosztott fotók és értékelések.

Az idei nyár kedvezett hazánk rejtett kincseinek, amelyek kevésbé voltak zsúfoltak, mint felkapott társaik. Emellett a városlátogatások, a kiránduló élménypontok, a gyógyfürdők és az aktív kikapcsolódás volt a fő, sokan keresték fel hazánk kerékpárútvonalait, tekerték körbe a Tisza- és a Velencei tavat, vagy éppen a Balatont.

Idén sokan keresték fel a Tisza-tavat is

Fotó: 123rf.com

A felmérés szerint népszerű volt továbbá a Dunakanyar, Börzsöny, Göd és Bodrogkeresztúr is, emellett sokan látogatták meg Harkányt, Nyíregyházát, Szarvast és Paloznakot is. A legnépszerűbb úti célnak természetesen a Balaton bizonyult, augusztusban a magyar tengert említették az online felhasználók a legtöbbször.

Azok közül, akik külföldre terveztek utazni, főként Horvátországot és Görögországot részesítették előnyben, az Isztriai-félszigetet a vakációzók 40 százaléka azért választotta, mert itt található a legközelebbi tengerpart, 23 százalékuk pedig – saját bevallása szerint – megszokásból vette számításba ezt az úti célt.

 

Pótoljuk az elmaradt utazásokat

Egy átlagos évben, turisztikai céllal a magyarok 69 százaléka belföldre, 28 százaléka pedig külföldre utazik. Idén ez lényegesen másképpen alakult a kutatás szerint. Azok közül, akiknek volt leszervezett turisztikai utazása, 80 százalék számolt be arról, hogy meghiúsult a koronavírus-járvány következtében, azonban szerencsére jellemzően ezek nem jártak jelentős anyagi kárral.

Az utazások elmaradása mögött döntően a járvány miatti félelem és a célországokba életbe léptetett utazási korlátozások álltak. Biztató jelnek tekinthető, hogy azok közül, akiknek utazása a fenti okokból meghiúsult, 48 százalék azt tervezi, hogy bepótolja, vagy már be is pótolta az elmaradt utat. „Fontos információ a belföldi turisztikai szolgáltatók részére, hogy azok közül, akik a közeljövőben belföldi utazást terveznek, 50 százalék olyan helyet kíván felkeresni, ahol korábban még egyáltalán nem járt. Mindez azt vetíti elő, hogy a belföldi utazási desztinációk területi koncentrációja oldódik, ezzel párhuzamosan korábban kevésbé ismert turisztikai célpontok is felértékelődnek” – osztotta meg a kutatási eredményeket Szakáli István Loránd, a Századvég vezető közgazdásza.

„Összességében elmondható, hogy a pandémiás helyzet felértékelte a biztonságosabb belföldi utazást, és sokan fedezték fel családjukkal vagy párjukkal Magyarország csodás élménypontjait, fürdőit, tavait és városait” – tette hozzá Lounge Group kutatási divízióvezetője, Szabó Zsófia.

Az elemzést a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából a Lounge Group végezte a Századvég Alapítvány és a Neticle együttműködésével.