Felfüggesztenék a Vanuatu aranyútlevelével járó uniós vízummentességet

Forrás: MTI

 2022. január 12. 16:42

Az Európai Bizottság a Vanuatuval kötött vízummentességi megállapodás részleges felfüggesztését javasolja az úgynevezett aranyútlevél-rendszerhez kapcsolódó kockázatok miatt.

Az Európai Unió és Vanuatu közötti megállapodás értelmében az uniós lakosok és a csendes-óceáni sziget polgárai vízum nélkül utazhatnak egymás területére bármely 180 napos időszakon belül legfeljebb 90 napig tartó tartózkodásra.

A Bizottság közleménye szerint a vízummentesség felfüggesztésére azért van szükség, hogy mérsékelni lehessen azokat a kockázatokat, amelyeket Vanuatu úgynevezett befektetői állampolgársági rendszere, más néven aranyútlevél-rendszere jelent az EU és tagállamai biztonságára nézve.Vanuatu útlevélprogramja lehetővé teszi a külföldiek számára, hogy mintegy 130 ezer amerikai dolláros (40,7 millió forintos) befektetés ellenében megkapják az ország állampolgárságát, ezáltal a vízummentes belépés lehetőségét az Európai Unióba.A bizottság szerint a vanuatui rendszer súlyos biztonsági hiányosságokat mutat, a rendes schengeni vízumeljárás és az azzal járó egyéni migrációs és biztonsági kockázatok mélyreható értékelésének megkerülésével lehetővé teszi az uniós beutazást.

Vanuatu a befektetői állampolgársági rendszer előnyeként reklámozza is, hogy vízummentes beutazást biztosít az EU-ba

Fotó: 123rf.com

Ezenkívül a Vanuatu által 2015 óta működtetett befektetői állampolgársági rendszert az ország reklámozza is, azt az előnyt kifejezetten hangsúlyozva, hogy vízummentes beutazást biztosít az EU-ba.Az Európai Bizottság javaslata szerint a vanuatui vízummentesség felfüggesztése a 2015. május 25. után kibocsátott útlevelek tulajdonosaira vonatkozna, Vanuatu ugyanis ekkor kezdett jelentős számú útlevelet kiállítani a befektetésekért cserébe. Az ilyen útlevelek birtokosai ezért többé nem utazhatnának vízum nélkül az EU-ba, ugyanakkor megmarad a lehetőségük arra, hogy vízumot kérjenek az uniós látogatáshoz – tették hozzá.

Az Európai Bizottság javaslata alapján az Európai Unió Tanácsa hozhat döntést a vanuatui vízummentesség felfüggesztése ügyében.