Felfüggesztették a British Airways júliusi munkabeszüntetését a Heathrow-n

Forrás: turizmus.com

 2022. július 11. 15:21

Múlt héten a British Airways dolgozói megegyezésre jutottak a céggel a bérvitákban, így a Heathrow repülőtérre tervezett sztrájkot egyelőre elhalasztották. Eközben a repülőtér bocsánatot kért az utasoktól, és elismerték, hogy az elmúlt hetekben a szolgáltatás szintje időnként "elfogadhatatlan" volt.

A BA-sztrájk időpontját ezen a héten jelentették volna be, miután a szakszervezeti tagok július elején megszavazták az akciót – írja az Express. A Unite közölte, hogy a vitában érintett tagok között most szavazásra bocsátják a British Airways által múlt héten javasolt bérajánlatot. Sharon Graham főtitkár elmondta: "Üdvözöljük, hogy a BA végre meghallgatta a check-in személyzetet. Tisztelettel adózom tagjaink előtt, és kiállok mellettük, akik keményen harcoltak a fizetésük védelméért". A British Airways szóvivője azt mondta: "Nagyon örülünk, hogy a szakszervezetek úgy döntöttek, nem jelentik be a sztrájk időpontját", hanem vitára bocsátják a bérajánlatot.

A Heathrow repülőteret ettől függetlenül még mindig érintheti sztrájk, mivel az üzemanyagtöltő dolgozók is munkabeszüntetést terveznek a nyár folyamán. Az érintett céget, az Aviation Fuel Services-t több mint 70 légitársaság használja a Heathrow-n, köztük a Virgin Atlantic, az American Airlines és az Emirates is. A munkavállalók úgy tervezik, hogy július 21-én, csütörtökön lépnek majd sztrájkba, ami hatással lehet az iskolai nyári szüneti utazásokra is.

 

A Heathrow bocsánatot kért az időnként "elfogadhatatlan" szolgáltatási szintért

A Heathrow eközben bocsánatot kért az utasoktól, és elismerte, hogy az elmúlt hetekben a szolgáltatás szintje időnként "elfogadhatatlan" volt, amikor a kereslet meghaladta a működési kapacitást. Figyelmeztetettek arra is, hogy az elkövetkező hetekben és hónapokban további járattörlések várhatóak.

John Holland-Kaye vezérigazgató hétfőn, július 11-én azt mondta, hogy a repülőtér készen áll arra, hogy felülvizsgálja a menetrendváltozásokat a kormány által bevezetett résidő-amnesztiát követően, és hangsúlyozta, hogy a repülőtér "további intézkedések megtételére" kérheti a fuvarozókat, ha úgy érzi, hogy a menetrendjeik meghaladják a kapacitásküszöböt.

A múlt hónapban közel hatmillió ember fordult meg a reptéren

Fotó: 123rf.com

Hozzátette, hogy miután tavaly év végén munkaerő-felvételi akciót indítottak, a Heathrow-n július végére várhatóan ugyanannyi ember dolgozik majd a biztonsági szolgálatnál, mint a járvány előtt. A repülőtéren azonban a kapacitás gyors újjáépítése "nagy kihívás" marad, mivel az erőforrások a teljes légiközlekedési ellátási láncban kimerültek.
"Az érkezések pontossága nagyon alacsony a más repülőtereken tapasztalható késések és az európai légtér túlterheltsége miatt, és ez tovább fokozta a repülőtér, a légitársaságok, a földi kiszolgálók és a kormányzati szervek számára a humán erőforrás hiánya okozta kihívásokat" – mondták.

"Igyekszünk az utasok túlnyomó többségének megfelelő szintű szolgáltatást nyújtani. Az elmúlt hetekben azonban minden igyekezetünk ellenére voltak olyan időszakok, amikor a szolgáltatási szint nem volt elfogadható, hosszú sorban állással, késésekkel, elveszett vagy késve érkező csomagokkal. Szeretnénk elnézést kérni minden olyan utastól, akit ez érintett".

A résidő-amnesztiával kapcsolatban a Heathrow azt mondta, hogy reméli, hogy a közlekedési minisztérium és a CAA döntése, miszerint a légitársaságoknak lehetőséget adnak arra, hogy büntetés nélkül csökkentsék menetrendjüket, "minimálisra csökkenti a további zavarokat."

Holland-Kaye hozzátette: "A múlt hónapban exponenciális növekedést tapasztaltunk az utasok számában, mivel közel hatmillió ember utazott a repülőtéren keresztül – ez 40 év növekedésének felel meg mindössze négy hónap alatt. Volt azonban olyan időszak, amikor a kereslet meghaladta a repülőtér, a légitársaságok és a földi kiszolgálók kapacitását."

A problémák megoldásához "át fogjuk vizsgálni a légitársaságok által benyújtott menetrendi módosításokat, hogy a lehető legkisebbre csökkenthessük a nyári zavarokat, szükség esetén pedig további intézkedések megtételére fogjuk kérni őket. Azt szeretnénk, ha mindenki, aki a Heathrow-n keresztül utazik, nyugodt lehessen, hogy biztonságosan és megbízhatóan utazhat."