Felfüggesztették a légi közlekedést Hongkongban, nagy a káosz

Forrás: MTI

 2019. augusztus 12. 14:37

Helyi idő szerint hétfő délután több ezer résztvevős kormányellenes tüntetés lehetetlenítette el a repülőtér működését.

A már úton lévő, beérkező járatoknak engedélyezték a leszállást, de a kimenő járatokat egyelőre felfüggesztették a Hongkong Lantau-szigetén található, a világ egyik legforgalmasabbjának számító nemzetközi légikikötőben.

A hónapokkal ezelőtt kezdődött, egyre hevesebbé váló tiltakozáshullám részeként zajló ülőtüntetés negyedik napja tart a repülőtéren. A tüntetők és a rendőrök vasárnap este ismét többször összecsaptak, mintegy 40 sérültet kellett kórházba szállítani – írta a South China Morning Post (SCMP) az eset részleteit ismerő orvosra hivatkozva.

A hatóságok arra kérték az utasokat, hagyják el a repteret

Fotó: pxhere.com

A vasárnapi összecsapások során a tiltakozók közül néhányan téglákat és Molotov-koktélokat dobtak a rendőrökre, akik könnygázzal és gumibotokkal igyekeztek oszlatni a tömeget.

Az összecsapásokról készült és az interneten közzétett videófelvételeken a gumibotokkal támadó rohamrendőrök elől menekülő tüntetőket és földön fekvő sérülteket lehet látni.

Jang Kuang, a kínai kormány hongkongi és makaói ügyekért felelős irodájának szóvivője hétfőn elmondta: „a szélsőséges tüntetők különösen veszélyes tárgyakkal támadtak a rendőrökre, ami már önmagában bűncselekménynek számít, és a terrorizmus első jeleiről árulkodik”.

A 7 millió lakosú, különleges közigazgatási státusszal rendelkező város 1997-ben a brit gyarmati uralom alól visszatért Kínához, és az „egy ország, két rendszer” elve alapján bizonyos demokratikus jogokat élvez. A tiltakozók azonban úgy látják, Peking egyre növeli a befolyását, és ezzel egy időben korlátozza a hongkongi demokratikus jogokat.

Kapcsolódó cikkek