Felfüggesztik a Boeing 777-esek repülését

Forrás: turizmus.com

 2021. február 22. 12:22

A 747 Max-gépek tragikus balesetei után a Boeing újabb géptípusával vannak problémák.

Az elmúlt hétvégén a United Airlines Honoluluba induló 328-as járata, amelyet egy 777-200 típusú géppel teljesített a vállalat, kényszerleszállást volt kénytelen végrehajtani Denver nemzetközi repülőterén a felszállás után nem sokkal, miután a jobboldali hajtóművével problémák léptek fel. A közelben olyan roncsokat találtak, amelyek a hajtómű borításából származhatnak. Személyi sérülés nem történt – írja a portfolio.hu a Reuters híre alapján.

A szövetségi hivatal előzetes vizsgálatai szerint a jobboldali hajtómű két lapátja eltört, de magában a gépben csak kis kár keletkezett.

A United érintett 777-es gépe Pratt & Whitney 4000-112-es hajtóművel repül. A Boeing arra kéri a légitársaságokat, hogy egyelőre függesszék fel a repülést azokkal a gépekkel, amelyek ezzel a hajtóművel vannak felszerelve. Jelenleg 69 ilyen gép repül és további 59 áll a földön, mivel a koronavírus-járvány miatt több légitársaság jelentősen csökkentette a kapacitásait. A Boeing 777-200-as és 777-300-as gépek már viszonylag régi gépeknek számítanak és rosszabb az üzemanyag-felhasználásuk, mint az újabb modelleknek, ezért a legtöbb légitársaság elkezdte kivonni ezeket a flottájából.

Boeing 777-300-as Ho Si Minh-város nemzetközi repülőtere fölött

Fotó: 123rf

A japán közlekedési hivatal közlése szerint december elején a Japan Airlines egyik ilyen típusú gépe kénytelen volt visszafordulni a bal hajtómű meghibásodása miatt. Kísértetiesen hasonló probléma merült fel a japán légitársaság gépével is, a baloldali hajtómű két lapátja megsérült, az egyik fáradásos törést szenvedett. És a United Airlinesnál sem ez volt az első eset, hogy a 777-es hajtóművével gond volt, 2018 februárjában szintén egy Honoluluba tartó járaton 30 perccel a felszállás után probléma lépett fel, de biztonságos kényszerleszállást hajtott végre a gép. A vizsgálatok szerint az egyik lapát hosszában eltört, az okozta a problémát.

Az amerikai szövetségi repülési hivatal is reagált az eseményekre, vizsgálatot rendelt el és hozzátette, hogy ezeket a lapátokat csak a Boeing 777-es gépekben alkalmazzák.