Felfüggesztik a közvetlen légi járatokat Csehország és Kína között

Forrás: MTI

 2020. február 03. 15:51

Február 9-től ideiglenesen leáll a közvetlen légi közlekedés Csehország és Kína között – jelentette be Andrej Babis cseh miniszterelnök hétfőn Prágában.

"A koronavírus terjedésének megakadályozására a kormány jóváhagyta a Kína és Csehország közötti közvetlen légi járatok betiltását. Az intézkedés vasárnap, február 9-én lép életbe" – idézte a kormányfő szavait a CTK hírügynökség.

A légi járatok felfüggesztésének dátumát Babis azzal magyarázta, hogy időt akarnak adni a Kínában tartózkodó cseh állampolgároknak a visszatérésre. Mintegy száz személyről van szó. A leginkább veszélyeztetett kínai régiókban tartózkodó öt cseh állampolgár hétfőre virradóra már megérkezett Prágába. Rájuk most orvosi kivizsgálás és kéthetes karantén vár egy prágai kórházban.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter újságíróknak azt mondta, hogy a kormány döntése meghatározatlan időre szól. "Minden a járvány további alakulásának függvénye" – jegyezte meg

Prága és a kínai nagyvárosok között négy rendszeres légi járat üzemel, és hetente 12 kínai gép érkezik a cseh fővárosba. Tavaly mintegy 620 ezer kínai turista kereste fel Csehországot, és átlagban két és fél napot töltöttek ott.

A cseh külügyminisztérium már múlt héten leállította a vízumok kiadását a kínai állampolgároknak

Fotó: 123rf.com

Csehország pénteken az összes repülőterére kiterjesztette a prágai légikikötőben már vasárnap bevezetett a koronavírussal kapcsolatos óvintézkedéseket, a cseh külügyminisztérium pedig múlt csütörtökön leállította a vízumok kiadását a kínai állampolgároknak.

A cseh orvosok eddig több mint harminc személyt vizsgáltak ki gyanús tünetekkel, de egyiknél sem bizonyosodott be a koronavírusos fertőzés.