Felháborodást váltott ki az üresen közlekedő repülők ügye Európában

Forrás: turizmus.com

 2022. január 07. 10:53

Egyre nagyobb felháborodást okoz Európában az, hogy több száz repülőgép indult el üresen. A légitársaságok azért indítják el utasok nélkül is a járatokat, mert különben a mostani szabályok alapján elveszítenék a legnépszerűbb útvonalaikat.

Az omikron variáns terjedésével párhuzamosan csökken a légitársaságok forgalma Európában. A német Lufthansa például arra figyelmeztetett, hogy a téli szezonban akár 18 ezer járata is feleslegessé válhat a foglalások hiánya miatt – tudta meg az euronews.

Közben a környezetvédők felháborodtak azon, hogy a Brussels Airlines és a Lufthansa is több száz gépet indított el utasok nélkül, csak azért, hogy megtartsák a repülőtéri fel- és leszállási engedélyeiket.

A mostani szabályok szerint a légitársaságok ezeket elveszthetik, ha slotjaik 80 százalékát nem használják fel.

A légitársaságok féltik a legnépszerűbb útvonalaikat, ezért indítják el utasok nélkül is a járatokat

Fotó: 123rf.com

A légitársaságoknak jelenleg az engedélyek 50 százalékát kell felhasználniuk, de cégek szerint a foglalások zuhanása miatt ez sem reális cél.

Az Európai Bizottság decemberi közlése értelmében márciustól 64 százalékra emelik a kötelezően teljesítendő le- és felszállási engedélyek arányát a légitársaságok számára. A bizottság úgy számol, hogy tavaszra ismét jelentős kereslet lesz a nemzetközi utazási piacon.