Felkészülni, vigyázz, kész, rajt, Kuba!

Forrás: turizmus.com

 2015. október 07. 12:11

Nem mintha eddig is lanyha lett volna a kubai turizmus, sőt, az ország bevételi forrásának jelentős szeletét adja, de a nem is olyan távoli jövőben robbanásszerű fejlődést sejtetnek az utazási trendekkel foglalkozó egyes észak-európai szaklapok.

A politikai enyhülés az USA és Kuba között nemcsak e két ország számára jelent nyitást: a szigetországban még nem jelenlévő globális szállodai és éttermi láncok ugrásra készen várják, hogy megjelenjenek ott. A légitársaságok máris bővítik járataik számát, amire a napokban az Air France sajtóközleménye is utalt.

Ugyanakkor soha nem tapasztalt érdeklődés irányul a mostani Kuba felé, hiszen ezek talán az utolsó évek, amikor még marad valami abból a lepukkant, veterán autós, jegyrendszeres miliőből, amelynek sajátos romantikája miatt oly sokan vágnak neki az útnak.

A látnivalók egy részét bizonyára felújítják, másokat viszont óvnak a helybéliek a változtatástól és a várhatóan élénk forgalomtól.

Hemingway háza az egyike azon látványosságoknak, amelyet mindenki meg akar nézni ma is – elsősorban persze az amerikaiak –, és később is nagy látogatottságnak örvend majd. Pedig nem is olyan könnyű megtalálni Finca La Vigiát, Hemingway kubai otthonát, de egy jó térkép és éles szemek segítségével oda lehet találni helyi idegenvezető nélkül is.

A házat 1886-ban egy francia házaspár építette a San Fransisco de Paula nevű faluban, ami nem messze fekszik Havannától. Hemingway harmadik felesége, Martha Gellhorn szeretett bele a házba, aki férjét 1939-ben rábeszélte a vásárlásra. Az épületet Lookout Farm néven is emlegették, mivel a teraszokról nagyon szép a kilátás.

Ez a ház lett Hemingway kedvenc otthona, itt írta több remekművét, például Az öreg halász és a tengert, amelyet később Nobel-díjjal jutalmaztak.