Fellendülőben a kastélyturizmus, és nem csak Franciaországban

Forrás: turizmus.com

 2017. június 18. 18:17

Már nem csak a francia kastélyok számítanak közkedvelt turisztikai célpontnak. Egyre többen fedezik fel a romániai, szlovén és szlovák, látogatható és rendbe hozott, régi épületeket is.

Úgy tűnik, hogy a skandináv turisták hálásak az új és izgalmas programok beiktatásáért. Ennek jegyében készített listát a Vagabond.se szakírója, amelyen a „kötelező" francia kastélyokon kívül más úti célok is szerepelnek.

Az efféle történelmi ismeretekkel is gazdagító világjárás független az időjárástól, és aki már kinőtt abból, hogy csak napozzon a tengerparton, értékeli az ilyen túrákat. Az a kör pedig, amelyik már felfedezte a Loire völgyét, esetleg Skóciában is járt, szívesen megy hasonló útra a számukra „egzotikus" , erdélyi, szlovák vagy szlovén vidékekre.

 

A listán a legelső kastély természetesen francia, méghozzá Château de Chambord, a reneszánsz építészet egyik legszebb alkotása, amelynek építése 1547-ben fejeződött be. A 440 szobából 100 látogatható. Az erdélyi célpontok, mint Bran vagy Peles, ma már nemcsak Drakula révén híresek, bár eddig főleg a filmes vámpírmánia tette ezeket vonzóvá. A szlovákiai Bajmóc vára vagy a szlovéniai Bled szintén előkelő helyet foglal el a 11 ajánlott kastély között.

A listán olyan várak és kastélyok is szerepelnek, amelyeknek sok a magyar vonatkozása – kár,  hogy Magyarország ebbéli nevezetességeit nem ismeri a szaklap egyik legszorgalmasabb, fiatal szerkesztője.