Felmérés készült a magyar lakosság utazási szokásairól

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2020. július 27. 15:13

A Turizmus Bulletin 2020/2. számában megjelent, „A magyar lakosság utazási szokásai 2018 májusa és 2019 júniusa között” című tanulmányban Rácz Attila elemzi a magyar háztartások utazási szokásait.

Az utóbbi években számos felmérés készült a turisztikai motivációk feltérképezése céljából, azonban a fogyasztói preferenciák rohamos mértékű változása miatt szükségessé vált egy új, feltáró kutatás lefolytatása. A Turizmus Bulletin tanulmányában egy 2019. május 31. és június 15. között, 5002 véletlenszerűen kiválasztott válaszadó megkérdezésével készült adatfelvétel eredményeinek ismertetésére került sor.

A magyar háztartások elsődleges utazási motivációja továbbra is a kikapcsolódás

Fotó: 123rf

Az eredmények alapján elmondható, hogy a 2018 májusától 2019 júniusáig terjedő időszakban a magyar felnőtt lakosság 73,9%-a tett egy- vagy többnapos utazást.

A magyar háztartások egynapos belföldi utazásait illetően minimális növekedés látszik egy korábbi, 2016-os elemzéshez képest: 2016-ban a belföldi egynapos utazáson részt vevő háztartások átlagosan 4,8 alkalommal utaztak, 2019-ben ez az érték 5,6-ra növekedett.

A magyar háztartások elsődleges motivációja, illetve az utazás alatt végzett leggyakoribb tevékenységek továbbra is a pihenés, kikapcsolódás, fürdőzés, valamint a városnézés. Másodlagos, de domináns utazási motiváció az éttermi szolgáltatások igénybevétele, amely legmagasabb arányban a rekreációs céllal utazókra jellemző. A városi turizmus iránt érdeklődők körében a múzeumlátogatás, illetve főszezonon kívül a fesztiválok, kulturális programok látogatása mellett a borkóstolás is megjelent a legjellemzőbb tevékenységek között.

A teljes tanulmány innen letölthető.