Fehérneműre vetkőztették a jelentkezőket a légitársaság állásinterjúján

Forrás: turizmus.com

 2023. január 12. 17:08

Botrányos felvételi procedúráról számoltak be azok a nők, akik a Kuwait Airways megbízásából a Meccti munkaerő-toborzó cég által meghirdetett légiutas-kísérői állásokra jelentkeztek.

A Meccti munkaerő-toborzó cég a Kuwait Airways megbízásából Spanyolországban hirdetett meg légiutas-kísérői állásokat. A jelentkezőket, 3 férfit és mintegy 60 nőt előzetes internetes visszaigazolás után tavaly november 5-ére, a madridi repülőtérnél lévő Meliá Barajas hotelbe hívták felvételi beszélgetésre. A férfiak számára nagyon gyorsan vége lett az állásinterjúnak, mivel rögtön hazaküldték őket azzal az indokkal, hogy a légitársaság nem alkalmaz külföldi férfi utaskísérőket. De a hölgyek számára sem alakult túl örömtelien a nap – írta az aerotelegraph.com a spanyol El Diario online lap cikke alapján.

Az állásinterjúra érkező nők beszámolói szerint az egyik jelentkező, bár folyékonyan beszélt angolul, azért nem felelt meg a felvételiztetőknek, mert már 37 éves volt. Egy másik, hét nyelven beszélő hölgyet azért küldtek haza, mert egy apró heg volt a szemöldökénél. Egy harmadik nőnek azt mondták, hogy az arcán lévő májfoltok miatt nem alkalmas. Volt, akivel azt közölték, hogy kissé molett, ezért nem felel meg. Ráadásul a jelentkezőket már az elejétől kezdve sértegették, olyan megjegyzésekkel, mint pl. „nem tetszik nekünk a mosolyod”, vagy „olyan a tested, mint egy hullámvasút.”

A kiválogatás után egyenként hívták be a fiatal nőket a terembe. Az eset idején már légiutas-kísérőként dolgozó, 23 éves Bianca beszámolója szerint az első lány sírva jött ki, és elmondta, kényszerítették őt, hogy fehérneműig vetkőzzön le. Állítólag ez volt a lány első állásinterjúja. De a többi lány is ugyanezt mondta, amikor kijöttek.

Amikor Bianca került sorra, az első az volt, hogy elkérték tőle a születési adatait és a súlyáról, a magasságáról, valamint arról kérdezték, hogy vannak-e látható tetoválásai. Ezután egy nő megkérte, hogy húzza fel a ruháját. Bianca erre kicsit felhúzta a szoknyáját, a térde alá, mire a felvételiztető fogta és egészen a bugyijáig megemelte a ruhát. Felül melltartóig le kellett vetkőznie a lánynak, a felvételiztető szerint azért, hogy lehessen látni, nincsenek-e rajta hegek, anyajegyek vagy tetoválások.A spanyol lapnak nyilatkozó többi nő ugyanezeket élte át, és mindannyian megalázónak érezték az eljárást. De ez még nem minden, a végén a felvételiztetők közölték velük, hogy ha megfelelnek, 1900 euró kauciót kell fizetniük, ami a képzési költségek egy részét, az útiköltséget és az első kuvaiti szállás költségét hivatott fedezni.

Megalázó procedúrának vetették alá a légiutas-kísérői állásra jelentkező nőket a Kuwait Airways megbízásából szervezett toborzáson

Fotó: 123rf.com

Az isztambuli székhelyű Meccti – Middle East Cabin Crew Training International – légitársaságokra specializálódott, 1977-ben alapított cég. Ügyfelei között van többek között az Etihad, a Flydubai, a Flynas, a Gulf Air, az Indigo, a Saudia, a Watanya Airways és a Qatar Airways. A cég pilótákat és légiutas-kísérőket toboroz a légitársaságok számára, valamint képzéssel is foglalkozik.

A Meccti saját adatai szerint főleg Albániában, Indiában, Indonéziában, Dél-Koreában, Koszovóban, Malajziában, Nepálban, Romániában, Thaiföldön, Szlovákiában, Tunéziában, Törökországban, Csehországban, Üzbegisztánban és Vietnámban aktív, de az elkövetkező hetekben például Ausztriában is készül munkaerőt toborozni a cikk szerint.

Az Aerotelegraph állásfoglalást kért a Mecctitől és a Kuwait Airwaystől, de a cikk megjelenéséig nem kapott választ. Hasonlóképp járt az El Diario is, amely pedig a kuvaiti nagykövetségen keresztül próbált meg választ kapni kérdéseire.