Félmillióan neteztek pár hónap alatt a moszkvai metroban

Forrás: MTI

 2013. november 12. 15:33

Több mint félmillióan használták eddig az ingyenes internetet a moszkvai metróban, amelynek egyik vonalán szeptember elsején kísérleti jelleggel indult a szolgáltatás.

A Moszkva dél-keleti részén át vezető Kahovszkaja metróvonalon utazók egy nap alatt átlagosan körülbelül 10 gigabájt (GB) adatmennyiséget töltöttek le és mintegy 2 gigabájtnyit töltöttek fel. A földalattin utazók 98 százaléka okostelefonon vagy táblagépen használta az internetet, és csupán 2 százalékuk laptopon. Az utasok egyharmada zeneszámokat és filmeket töltött le.

A metróvállalat adatai szerint a felhasználók száma növekszik. A kísérlet decemberig tart, és azt követően a moszkvai földalatti egyik legrégibb szakaszán, a kolcón, azaz a gyűrűn is lehetővé teszik az ingyenes, vezeték nélküli internetet. Jövőre pedig újabb vonalakon vezetik majd be a wifit.

Egészen a nyárig nem akadt Oroszországban olyan szolgáltató, amely vállalta volna az internet-elérhetőség kiépítését a rendkívül kiterjedt moszkvai földalattin. Végül egyetlen egy cég adta be pályázatát. Mások gazdasági szempontból ésszerűtlennek tartották a projektet.

A moszkvai metróvállalat tájékoztatójából nem derül ki, megéri-e számára a világvárosi színvonalú szolgáltatás bevezetése. Annyi bizonyos,  hogy a népszerű és a 12 milliós, zsúfolt felszíni közlekedésű metropoliszban nélkülözhetetlen metrót naponta több százezren használják. A jegy, amellyel akár egész nap lehet utazni az egész várost behálózó földalattin, továbbra is meglehetősen olcsó. Mindössze 28 rubel, azaz nincs 200 forint.