Felszámolási eljárás indult a Green Travel ellen

Forrás: turizmus.com

 2017. december 20. 12:34

A Fővárosi Törvényszék végzése értelmében 2017. december 8-án felszámolási eljárás indult a Green Travel Nemzetközi Utazási Iroda Kft. ellen.

A hitelezői igények benyújtásának határideje 2018.01.17. A bíróság által kirendelt felszámoló a CMB Holding Tanácsadó Kft. – derül ki az Opten céginformációs adatbázisából.

A bíróság az adós fizetésképtelenségét a Cstv. 27. § (2) bek. a. pontja alapján állapította meg.

Emlékezetes, hogy a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) 2016. november 17-én jogerősen visszavonta a Green Travel Nemzetközi Utazási Iroda Kft. utazásszervezői és -közvetítői jogosultságát. Az utaztató weboldalán arról értesítette utasait és partnereit, hogy október 31-én megszüntette az utazásszervezői tevékenységét, és valamennyi el nem utaztatott utasa felé fennálló tartozását rendezni fogja december 6-ig.

A hír megjelenésekor Göktas Merdol tulajdonos-ügyvezető sietett megnyugtatni a kedélyeket. „A Green Travel nem ment csődbe, és nem szűnik meg" – hangsúlyozta. Lépésük hátteréről elmondta, a magyar jogszabályok szerint minden év október 31-ig az utazásszervezőknek az előző három év legmagasabb vagyoni biztosítékát kell igazolniuk az MKEH felé ahhoz, hogy a következő évben folytathassák kiutaztató tevékenységüket. Ez esetükben – a 2016-ra jelentett összeg után – ismét 1 milliárd 650 millió forint lett volna, amit viszont nem kívántak vállalni 2017-re, tekintve, hogy a 2016-os szezon messze nem a terveik szerint alakult.

Mivel akkori tájékoztatás szerint a magyar szabályozás nem teszi lehetővé a vagyoni biztosíték csökkentését három éven belül, ezért úgy döntöttek, a Green Travel Nemzetközi Utazási Iroda Kft. helyett a jövőben a kiutaztatást a 2011 óta létező Green Holidays Kft. viszi tovább.

Így is lett, a Green Holidays folytatta a Green Travel utazásszervezői tevékenységét 2017-ben, bár nem sokáig. Mint arról korábban beszámoltunk, 2017. július másodikán levélben értesítették utasaikat, hogy az iroda nem tudja folytatni utazásszervezői tevékenységét török beutaztat partnerére hárítva a felelősséget a lépésért. A bejelentés idején 180, Törökországban tartózkodó utas az antalyai repülőtéren szembesült vele, hogy nem várja őket senki, sem transzfer, sem lefoglalt szálloda. Összesen közel 1000 utast érintett a bejelentéskor a Green Holidays csődje, az utasok 99 százaléka Törökországban tartózkodott. Rajtuk kívül vannak további károsultak is, akiknek befizetett útjuk volt az irodánál, de nem utaztak el.

Az idő előtt hazahozott és az el nem utaztatott személyek kártalanítása azóta is folyik, az utazási irodának az Uniqa Biztosítónál vezetett, 500 millió forintos vagyoni biztosítéka terhére.