Félszáz utcanevet változtattak meg Madridban

Forrás: NTI

 2017. május 01. 12:00

A Franco-diktatúrából fennmaradt 52 utcanevet változtatott meg a spanyol főváros önkormányzatának közgyűlése pénteken.
A szakértőkből álló, héttagú úgynevezett történelmi emlékezet bizottság állította össze azoknak az utcáknak, tereknek, közterületeknek a jegyzékét, amelyek nevének módosítását javasolta. Figyelembe vették azt a 80 javaslatot is, amely a különböző madridi kerületek önkormányzataitól érkezett.

Az új elnevezéseknél a fő szempont a diktatúra előtti utcanév visszaállítása volt. Ahol ez nem volt lehetséges - mert például az utca korábban nem létezett - igyekeztek olyan személyeket választani névadóként, akik gazdagították a spanyol szellemi örökséget. Törekedtek arra is, hogy minél több illusztris nőnek állítsanak emléket.

Így például utcát neveztek el Gerda Taróról. Őt tartják az első olyan női fotóriporternek, aki munkája közben vesztette életét. Mindössze 26 évesen halt meg a spanyol polgárháború dokumentálása közben.

Élettársa volt Robert Capának, a világhírű magyar származású fotóriporternek, aki most szintén névadója lett egy madridi utcának. A fotós A milicista halála című fényképe a spanyol polgárháborúról készült ikonikus felvétel.

Több mint 40 évvel a tábornok halála után még mindig létezett olyan utca Madridban, amely a diktátor nevét viselte. Az elfogadott módosítással ez a jövőben Diego Torres Villarroel nevét viseli, aki 18. századi polihisztor, író, orvos, matematikus, a salamancai egyetem tanára volt.

A spanyol fővárosban emléket állítanak a 2004. március 11-i madridi terrortámadás áldozatainak is egy új utcanévvel.

Az új elnevezéseknél a fő szempont a diktatúra előtti utcanév visszaállítása volt

A közgyűlésben a javaslatot előterjesztő Mauricio Valiente, a madridi polgármester harmadik helyettese, felszólalásában hangsúlyozta, hogy Madrid a névváltoztatásokkal "tiszta, tiszteletreméltó és igazságos" várossá válik.

Spanyolországban 36 éven át, a spanyol polgárháború 1939-es befejezésétől egészen a tábornok 1975-ben bekövetkezett haláláig tartott Francisco Franco diktatúrája. A diktátor uralma a polgárháborút követő kemény megtorlásokkal kezdődött, több ezer embert bebörtönöztek, legalább 30 ezer embert kivégeztek.

A spanyol állam többször tett kísérletet arra, hogy megfeleljen a múlttal való szembenézés társadalmi igényének. A spanyol parlament 2007-ben fogadta el az úgynevezett történelmi emlékezet törvényt, amely tartalmazta a polgárháború és a Franco-diktatúra áldozatainak rehabilitálását, azonban ennek eddig kevés kézzelfogható eredménye volt.