Jelentős részesedést szerez a skandináv légitársaságban az Air France-KLM

Forrás: turizmus.com

 2023. október 04. 10:08

A SAS AB igazgatóságának döntése értelmében az Air France-KLM Csoport részesedést szerez a skandináv légicégben, emellett a légitársaságok kereskedelmi együttműködést is kötnek, ha a SAS kilép jelenlegi légiszövetségéből, a Star Alliance-ből.

A megállapodás értelmében az Air France-KLM Csoport, a Castlelake és a Lind Invest ApS konzorciumként vehet részt a jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban kiadott csődvédelem alatt működő SAS AB pénzügyi helyzetének rendezésében. Ennek részeként a dán állammal közösen a konzorcium 1,175 milliárd USA-dollár értékű befektetést hajt végre, amelyből 475 millió dollár törzsrészvény, 700 millió dollár pedig átváltható kötvény – fogalmaz közleményében az Air France-KLM .

A csoport 144,5 millió dollárért szerez legfeljebb 19,9 százalékos részesedést az újjászervezett SAS AB-ben. Ebből 109,5 millió dollárt törzsrészvényekben, 35 millió dollárt pedig átváltható kötvények formájában biztosítanának. Ez a befektetés nincs hatással a Csoport középtávú pénzügyi kilátásaira és illeszkedik a hosszútávú stratégiába, hiszen az Air France-KLM korábban többször is kijelentette, hogy aktív szerepet kíván betölteni az európai légiközlekedés konszolidációjában.

A tranzakció még véglegesítés előtt áll, és egyebek között Svédország, az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok versenyjogi hatósági jóváhagyásától is függ.

Az újjászervezés során a skandináv légitársaság átlép a Skyteam légiszövetségbe

Fotó: 123rf.com

Pénzügyi teljesítménytől és a konzorcium tagjai közötti megállapodástól és versenyjogi jóváhagyásoktól függően az Air France-KLM Csoport részesedése tovább növelhető, így irányítói jogosultságokkal rendelkező részvényessé válhat.

Ezzel párhuzamosan a SykTeam légiszövetségbe tartozó Air France-KLM arra is törekszik, hogy minél szorosabb kereskedelmi együttműködést hozzon létre a SAS AB-vel, amelynek egyik feltétele, hogy a skandináv légicég kilép jelenlegi légiszövetségéből, a Star Alliance-ből.

Ezt követően a francia-holland vállalat megerősíti pozícióit a SAS hagyományos, észak-európai piacain, hogy az utasok könnyebben és kényelmesebben hozzáférjenek az Air France-KLM globális járathálózatához.