Fenntartható citybreak Helsinkiben

Forrás: turizmus.com

 2019. december 18. 12:04

Az idei évben Lyon és Helsinki viselhették az Európa Okosfővárosa címet, melyet az unió indított 2018-ban a fenntartható városüzemeltetés elismerésére. A szempontok között van többek között a fenntarthatóság, az akadálymentesség, a digitalizáció, a kulturális örökség és a kreativitás.

Helsinki nem véletlenül érdemelte ki az elismerést, íme néhány példa.

1. Az új Think Sustainably szolgáltatás szűri és összegzi a MyHelsinki.fi webhely tartalmát, és fenntartható szolgáltatásokat ajánl az éttermekre, üzletekre, látnivalókra, rendezvényekre, szállásra és közlekedésre vonatkozóan. Egyúttal arra buzdítanak, hogy mindenki ossza meg a jó gyakorlatokat. További info itt: www.myhelsinki.fi/en/think-sustainably

Helsinkiben a fenntarthatóság része a helyiek gondolkodásmódjának

Fotó: www.myhelsinki.fi

2. Senki sem ismeri a várost jobban, mint a helyiek, így a finn főváros lakói összeállítottak egy online könyvtárat a régió legjobb autentikus élményeiről. Az együttműködési projekt garantálja a turisták számára a vendégszerető fogadtatást.

3. A turisták tömegközlekedési igényeit az új, Whim nevű alkalmazás szolgálja ki, amely segít, hogy mindenki zökkenőmentesen, mégis fenntartható módon fedezhesse fel a várost. Jegyet vásárolhat buszra, vonatra vagy villamosra, illetve fizethet vele taxit, autó- vagy kerékpármegosztó szolgáltatást, alternatív megoldásként pedig hajó- vagy robogómegosztás is igénybe vehető.

Oodi Helsinki Központi Könyvtár

Fotó: www.inexhibit.com

4. Fenntartható építészet. Helsinki nemrég gazdagodott egy újabb ikonikus épülettel, az Oodi könyvtárral, amely egy futurisztikus épület. Az egész második emeletet kreatív tevékenységeknek szentelték, legyen szó varrásról, zenéről vagy művészetről.