Fenntartható és futurisztikus játékokat ígérnek a pekingi téli olimpián

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2019. október 31. 15:40

350 km/órás sebességgel haladó vonat és általános 5G lefedettség is segíti a 2022-es pekingi téli olimpia és paralimpia látványos és innovatív megrendezését.

Zöld, befogadó, nyitott és tiszta olimpiai játékokra készülnek Pekingben – mondta Gao Tian, a szervezőbizottság kulturális és ünnepi osztályának vezérigazgató-helyettese az Elbűvölő Peking címmel rendezett budapesti konferencián, ahol Kína fővárosa bemutatta a XXIV. téli olimpiai játékok terveit.

Az Elbűvölő Peking című budapesti konferencia

Fotó: turizmus.com

A téli olimpia három helyszínen zajlik majd: a modern Pekingben, a festői pekingi külvárosban, Jencsingben, és a hagyományairól híres Csangcsiakouban. A három versenyközpontot olyan gyorsvasút köti majd össze, amelyen a vonatok 350 km/órás sebességgel közlekednek, így bármelyik helyszín egy órán belül elérhető lesz.

 

Elsőként rendeznek téli és nyári olimpiát is

A szükséges technikai háttér és a futurisztikus látvány- és élményvilág biztosítására pedig valamennyi létesítményben rendelkezésre áll majd az 5G-szolgáltatás. Gao Tian arról is beszélt, hogy a látogatók nemcsak a modern Kínát ismerhetik meg, de a hagyományokba is betekinthetnek, az olimpia ugyanis egybeesik az ország egyik legnagyobb ünnepével, a tradicionális kínai újév és a Tavaszi Fesztivál időszakával.

A kínai főváros lesz az első, amely nyári és téli olimpiát is rendez – emelte ki az igazgató. Ennek azért is van jelentősége, mert már a 2008-as nyári játékokon is fontos szempont volt a létesítmények utóhasznosítása, a 2022-es rendezvény 22 versenyhelyszínéből pedig 16-ot már az előző olimpián is használtak.

A szervezőbizottság célja, hogy a játékokat követően valamennyi létesítmény nyitva legyen a nagyközönség számára, és lesznek olyan helyszínek, amelyek további hasznosítását világszínvonalú üdülőhelyként képzelik el – tette hozzá.

 

52 részes dokumentumfilm-sorozat a d1 csatornán

2019-ben számos program kísérte a magyar–kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulóját – mondta a konferencián Majorné Soós Mariann, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kína KKE Turisztikai Koordinációs Központjának tanácsadója.

A szakember kiemelte a nyáron indult Sanghaj–Budapest közvetlen légi járatot, amelynek nyomán 10 százalékkal  nőtt a kínai vendégforgalom Magyarországon. Soós Mariann azt is elmondta, hogy a Kína és a közép-kelet-európai országok között 2010-ben indult turisztikai együttműködésnek immár 17 európai résztvevője van.

A magyar televíziónézők az Elbűvölő Peking című, 52 részes dokumentumfilm-sorozaton keresztül hamarosan közelebbről is megismerhetik a kínai főváros mindennapi életét és tradícióit. Az epizódokat 2019. november 2-ától 2020. október 31-éig minden szombaton este vetíti a d1 televíziós csatorna; az erről szóló megállapodást a konferencián írták alá.