Fenntartható repülőgép-üzemanyagot tesztel a Mol, a Wizz Air és a budapesti reptér

Forrás: MTI/turizmus.com

 2023. május 10. 16:29

A Mol a Budapest Airporttal, a Wizz Airrel és a Repülőtéri Üzemanyag Kiszolgáló Kft.-vel együttműködve megkezdte a fenntartható repülőgép-üzemanyag (SAF) kereskedelmi tesztelését. A teszt keretében ezzel az üzemanyaggal feltöltve szállt fel a Wizz Air párizsi járata szerdán.

A finn Neste által gyártott üzemanyag használt sütőolajból és elhullott állati zsiradékból készül, azaz hulladékot hasznosít. A SAF használata az üzemanyag életciklusa során akár 80 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást a fosszilis repülőgép-üzemanyag használatához képest – írták a kiadott sajtóközleményben.

A tankolást megelőző sajtótájékoztatón Chris Dinsdale, a Budapest Airport leköszönő vezérigazgatója kiemelte, fontos, hogy a légiközlekedés fenntarthatóvá váljon, ebben a repülőtereknek, légitársaságoknak és a partnereknek együtt kell működniük. Hozzátette, a Budapest Airport vizsgálja a fenntartható repülőgép-üzemanyag tankolásának folyamatát, hogy felkészüljön a légitársaságok kiszolgálására jelentősebb mennyiségű innovatív üzemanyagból is.

Zsótér Csaba, a Mol-csoport üzemanyag üzletágának ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, stratégiai céljuk, hogy a régióban beindítsák a körforgásos gazdaságot, ezt segítheti a fenntartható repülőgép-üzemanyag is. Folyamatosan tesztelnek új technológiákat, fejlesztik a termékeiket, hogy alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagokkal erősíthessék a régió ellátásbiztonságát, gyorsítsák a zöld átmenetet.

Felidézte, hogy eddig elsősorban a közúti közlekedésben használt üzemanyagoknál tettek jelentősebb lépést a zöldítésért, a Dunai Finomítóban 2021 óta együtt dolgozzák fel a növényi olajokat, a használt étolajokat és az állati zsírokat a fosszilis komponensekkel, hogy fenntarthatóbb dízelt állítsanak elő. A légiforgalom számára most 25 tonna 37 százalékban fenntartható üzemanyagot tartalmazó kerozint vettek, és bíznak abban, hogy ez keresett termék lesz ügyfeleik körében.

Fenntartható repülőgép-üzemanyagot tesztel a MoL és a Wizz Air a budapesti repülőtéren

Fotó: Budapest Airport

 

 

Yvonne Moynihan, a Wizz Air fenntarthatóságért felelős igazgatója azt mondta, a Wizz Air versenytársaihoz képest a legalacsonyabb, utaskilométerenként számított szén-dioxid-kibocsátással közlekedik, és folyamatosan törekszik a károsanyag kibocsátás további csökkentésre.    A fenntartható repülőgép-üzemanyag tesztelése bizonyítja, hogy az iparági együttműködés az egyik leghatékonyabb mód a klímaváltozás kihívásainak kezelésére – tette hozzá. A fenntarthatósági stratégiával rendelkező légitársaság célja, hogy 2030-ig további 25 százalékkal csökkentse a szén-dioxid-kibocsátását.