Fenntarthatóságról, sportról és kultúráról is szól az Utazás Kiállítás

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. február 13. 16:37

Kötetlen panelbeszélgetés során a Stopper úszóházban ismertették a február 23–26. közötti 45. Utazás Kiállítás és a 31. Budapest Boat Show részleteit. A rendezvényen a kiállítás díszvendégei adtak ízelítőt a várható élményekről.

Tihanyi Klára, a Hungexpo stratégiai és üzletfejlesztési igazgatója elmondta, az elmúlt időszakban sokat változott a szakma, ám a családi programokkal az idei kiállítás „úgy kerek, ahogy van”, de arról is beszélt, hogy a fő téma a fenntartható turizmus.

Külön elismerő tapsot érdemelt ki magának Randrianasolo Lalarison Richard, Madagaszkár tiszteletbeli konzulja, aki magyarul szólt a jelenlévőkhöz, igyekezve néhány mondatban népszerűsíteni országát, amely idén díszvendége az Utazás Kiállításnak.

A távoli országban lakók vallják, hogy a tömegturizmustól még megmentett kincses sziget tökéletes hely a természet élvezetése. A további, gyakorlati részletekről azonban Somogyi Orsolya Madagaszkár-szakértő beszélt, kiemelve, hogy az egzotikus sziget sokkal ismertebb Nyugat-Európában, mint Magyarországon, de a részvételük a kiállításon része a stratégiának, amellyel igyekszenek meghódítani hazánkat is.

Fő vonzerő tehát a természet, mivel Madagaszkár flórájának és faunájának 80 százaléka sehol máshol nem található meg. De csábító a 4000 kilométernyi tengerpart, és nem utolsósorban a kulturális értékek, hiszen a tapasztalatok szerint egy nyaralás végén a turistákban megfordul a kiutazás előtt sorrend, és hazautazáskor már a kulturális értékek kerülnek az első helyre. „Itt mindenki megkapja az élményközpontú turizmust” – mondta. Elhangzott, javasolják, hogy mindenki helyi kísérővel vágjon neki az útnak, mert habár az ország biztonságos, azért este tíz után senki ne akarjon egyedül bóklászni.

Kötetlen panelbeszélgetés a Stopper úszóházban a kiállítás idei tematikájáról

Fotó: turizmus.com

A február 23–26. közötti eseménysorozaton, amelyen 34 ország több, mint 100 kiállítója lesz jelen, a belföldi díszvendég ezúttal a BalatonBike365, amely partnereivel közös, beach bár stílusú, interaktív elemeket is tartalmazó standján kóstoltat bele a hamisítatlan balatoni bringás életérzésbe.

Princzinger Péter, az MTSZA elnöke elmondta, bringás szemmel tavasszal, ősszel, de télen is érdemes körbekerekezni a Balatont, amely egyformán várja mindazokat, akik csupán egy hatórás túrát, vagy akik egy hatnapos kiruccanást terveznek. Felhívta a figyelmet, hogy érdemes a hagyományos, jelzett kerékpárútról akár 10-15 kilométert is letérni, hisz olyan élményekben lesz része a bringásnak, amelyekre esetleg sosem gondolt.

A BalatonBike365 teljes körű információt kínál a Balatont és környékét felfedezni vágyók számára. A desztináció egyedülálló tájjal, az ország teljes szálláshely-kapacitásának negyedével, több száz különleges kulináris élményt ígérő vendéglátóhellyel, borászattal, fürdőkkel, strandokkal, fesztiválokkal, kulturális rendezvényekkel várja a látogatókat.

Az idei Utazás Kiállítás egyik legnagyobb újdonsága az E-Bike Test&Show, amelyen az érdeklődők kipróbálhatják, tesztelhetik az e-bike-okat, egy külön erre a célra épített pályán.

Ennek részleteibe Sipiczki Róbert, a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség elnöke avatta be a jelenlévőket. Elmondta, Nyugat-Európában már korábban, Magyarországon most indul erőteljes fejlődésnek az e-bike-ozás, „ami nem a puhányoknak, a sportolástól elszakadóknak való”, és a hagyományos kerékpározásánál sokkal nagyobb élményanyagot kínál, főleg a hosszabb, megtehető távolság miatt. Számokkal is előrukkolt, Magyarországon most évente körülbelül 250 ezer hagyományos kerékpár és e-bike talál gazdára.

Elhangzott az is, hogy idén 34 ország több mint 100 kiállítója lesz jelen a Hungexpo A pavilonjában

Fotó: Hungexpo

A 2023-as kiállítás kulturális díszvendége a Liget Budapest Projekt, erről Puczkó László turisztikai és vendégélmény szakértő beszélt. Hangsúlyozta, hogy a Liget Projekt egy „folyamatos üzem, amely mindennap kínál valamit”, nem lehet kiemelni egy-egy eseményt.

A fennállásának 10. évfordulóját ünneplő Liget Budapest Projekt, a jubileumhoz méltóan történetének eddigi legsikeresebb évét zárta az elmúlt esztendőben. Az új fejlesztések népszerűsége minden korábbi várakozást felülmúlt, az elmúlt években csaknem ötmillió látogató vette birtokba ezeket. Megjegyezte, a Liget sok-sok órával járul hozzá, hogy a turisták még több időt töltsenek Budapesten”.

A kiállításon rendezik meg az Egészségturizmus – fenntartható fejlődés nevű szakmai konferenciát is, erről Szegedi Andrea turisztikai szakértő beszélt a sajtótájékoztatón, jelezve, hogy az eseményen az európai és a magyar fürdőszövetség is képviselteti magát, pódiumbeszélgetésekre kerül sor.

A Budapest Boat Show ezúttal is nagy hangsúlyt fektet a legfrissebb innováció bemutatására, ezért tizedik alkalommal hirdette meg az Újdonság Pályázatát, amelynek köszönhetően az elmúlt évben vízre került fejlesztések egy helyen lesznek megtekinthetőek. A rendezvény a fontos hajós találkozóhely mellett színes programkínálattal várja a nagyközönséget. Haranghy Csaba, a Magyar Vitorlásszövetség elnöke megjegyezte, kevés olyan progresszív közlekedési eszköz van, mint a vitorlázás.

A kiállítás másik díszvendége a Duna, középpontban a dunai hajózási lehetőségekkel, ezen belül is a DUNAPP! applikációval, amely hiánypótló megoldás azoknak, akik hajóznak a folyamon.

Szécsényi Réka, a Budapest Boat Show Duna díszvendég képviseletében elmondta, sok embernek van hajója, de alig használják, mert hiányzik a biztonságérzetük a Dunán, többek közt ennek a megváltoztatására is született az applikáció.