Figyelemfelkeltő vasútbiztonsági kampányt indít a MÁV

Forrás: turizmus.com

 2022. április 12. 08:42

A vasúti átjárós balesetek száma 2022-ben drasztikusan megemelkedett, ezért a MÁV országos közlekedésbiztonsági kampányt indított elsősorban a figyelemfelkeltés és a közlekedési morál javítása érdekében.

Április 11-ig harminckettő vasúti átjárós baleset történt a KRESZ megszegése vagy a közlekedők figyelmetlenség miatt, amelyekben tizenhatan meghaltak, egy híján annyian, mint tavaly egész évben.

A MÁV most induló balesetmegelőzési kampányában szerte az országban, de kiemelten a vasúti átjárók közelében találkozhatunk figyelemfelkeltő plakátokkal. Online felületeken is megjelennek vasútbiztonsági témájú üzeneteik, filmjeik. Emellett MÁV a honlapján, az Érj Haza aloldalon elrettentő baleseti helyszíni fotókat, magyarázó- és alap vasútbiztonsági információkat, és a témában készült saját videókat helyezett el.

Legfőbb cél a balesetmegelőzés: felhívni a figyelmet arra, hogy a balesetek elkerülhetők lennének, ha a gyalogosok és a gépjárművezetők figyelmesen, kiemelt körültekintéssel, a közlekedési szabályok betartásával közelítenék meg a vasúti átjárókat.

mav_atjaro

Április 11-ig harminckettő vasúti átjárós baleset történt a KRESZ megszegése vagy a közlekedők figyelmetlenség miatt

Fotó: MÁV

A MÁV Zrt. kezdeményezi a közúti-vasúti szintbeni átjárók tarthatatlan baleseti statisztikáival összefüggésben többek között a KRESZ szabályok megsértőinek drasztikus szankcionálását.

Magyarországon 2021-ben összesen 62 ember halt meg vasúti balesetben a KRESZ szabályok megszegése, vagy a közlekedők figyelmetlensége miatt. Vasúti átjárós baleset 86 volt, amiből 16 követelt emberéletet 17 áldozattal, 15 végződött súlyos- és 14 könnyű sérüléssel, a többi esetben anyagi kárt regisztrált a vasúttársaság. Tiltott helyen tartózkodás miatt 69 személyelütés történt, és 17 olyan utasbaleset, amelyek során például az utas a mozgó vonatból kiugrott, vagy arra felugrott. Ezekben a balesetekben 45 ember vesztette életét, 19-en súlyosan és 38-an könnyen sérültek meg.

A baleseteknek hozzávetőlegesen a fele történt vasúti átjárókban, ezeknek az átjáróknak mintegy hetven százaléka fény- vagy félsorompóval biztosított. Legalább ugyanannyi vasúti baleset történik évente tiltott helyen tartózkodás, illetve a mozgó vonatra fel-, vagy arról leugrás miatt.