Figyelmeztető sztrájkba léptek a légiforgalmi irányítók

Forrás: AIRportal.hu

 2019. április 17. 12:00

Kétórás figyelmeztető sztrájkba léptek a magyar légiforgalmi irányítók április 17-én, helyi idő szerint 11 órakor. Sikertelen tárgyalások esetén április 23-án határozatlan idejű sztrájkba léphetnek.

A munkabeszüntetéssel kapcsolatban megjelent legfrissebb NOTAM-közlemény szerint a légiforgalmi irányítás kapacitását a jogszabályokban előírt minimális szolgáltatási szintre korlátozták – olvasható az AIRportal.hu oldalon.

Ez azt jelenti, hogy az ország felett áthaladó légi járatok által használt magas légtérben mindössze egy szektor működik és óránként összesen 46 járat közlekedhet.

A munkabeszüntetés érinti a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalmát is, óránként maximum 15 érkező járat szállhat le a repülőtéren.

A HungaroControl által kezelt koszovói magas légtér átrepülő forgalma zavartalan a sztrájk ideje alatt a legfrissebb NOTAM szerint.

A sztrájkolók szakszervezete 21 pontos követelést nyújtott be, amelyben a munkakörülményekről illetve munkaidő beosztási kérdésekről van szó

Fotó: hungarocontrol.hu/sajtoszoba

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. közleményében azt írta, a szakszervezet 21 pontos követelést nyújtott be, amelyek a munkakörülményeikkel illetve munkaidő beosztási kérdéssekkel kapcsolatosak.

A tárgyalások a munkabeszüntetést követően is folytatódnak, amennyiben a feleknek ezután sem sikerül megállapodniuk, a légiforgalmi irányítók 2019. április 23-án (kedd) 10 órától határozatlan idejű sztrájkba léphetnek.

A sztrájk napjain 10 és 15 óra között a légiforgalmi irányítók a Társaság Kollektív Szerződésében rögzített minimális szolgáltatást biztosítják, vagyis a sztrájk nem jár a légforgalom teljes szüneteltetésével.