Filmes helyszínként népszerű Ferihegy 1

Forrás: Világgazdaság

 2014. augusztus 27. 19:22

Idén akár 9 milliónál is több utas lehet a budapesti reptéren. A kettes terminál 10,5 millió utas befogadására is képes, így a 2012-ben bezárt Ferihegy 1 újranyitásában egyelőre nem gondolkodik a Budapest Airport – írta a VGO.

A jövőben is rendezvényközpont marad a Ferihegy 1-es terminál. Fénykorában évi 2,5 millió utast tudott indítani és fogadni a terminál, ezzel nagyjából el is érte kapacitása felső határát.

Az épület adottságai miatt egy óra alatt maximum öt fapados gép utasait lehetett indítani (ez 900 embert jelent), de akkor már hosszú várakozás alakult ki a biztonsági ellenőrzésen. Így nem igazán lehetett gazdaságos és hatékony a fenntartása – írja a portál.

„Ha a mostani tendencia folytatódik, akkor idén rekordévnek nézhetünk elébe, akár 9 milliónál is több utassal" – mondta a Világgazdaságnak Jost Lammers, a BA vezérigazgatója. A 2011-ben megnyílt SkyCourt utascsarnokkal 10,5 millió utas befogadására lett képes a 2-es terminál. Ebből pedig arra lehet következetni, hogy egyelőre semmi nem indokolja a kisebbik terminál újranyitását.

Az épületet 2005-ben, tehát még a Budapest Airport privatizációja előtt újították fel, maga a felújítás akkor Europa Nostra díjat kapott. „Már 2012 októbere óta rendezvényközpontként és számos filmforgatás helyszíneként működik. Az épület állagát, mivel védett építészeti emlékről van szó, kötelesek vagyunk megóvni" – mondta Hardy Mihály, a BA kommunikációs vezetője. Az elmúlt időszakban itt forgatták a Fapad című MTVA-s produkció egyes jeleneteit. Idén nyáron egy nemzetközi sakkverseny díszletében forgattak francia művészfilmet a központi hallban.

A hely óriási előnye a filmesek számára, hogy zavartalanul tudnak bármilyen repülőtéri jelenetet forgatni, anélkül, hogy csillagászati összegeket fizetnének egy másik, működő repülőtéren a forgalom eltereléséért, vagy az éjszakai forgatásért.

VGO