Filmipar és turizmus, kézen fogva járnak

Forrás: turizmus.com

 2015. november 17. 13:42

Ha valahol nincs elég turista, szervezz ott filmforgatást! Régi, jól bevált recept ez elhagyott kastélyok és zord sziklás meredélyek turisztikai népszerűsítésére – legalábbis így vélekedik az egyik külföldi turisztikai magazin.

A klasszikus filmes helyszínek és belső miliők meglátogatása jelentős bevételt hoz a brit turizmus kasszájába.

A Greenwich-i Old Royal Naval College olyan világsikert aratott filmek egyik helyszínéül szolgált, mint a Négy esküvő és egy temetés, valamint pár évre rá a Karib-tenger kalózai és a Nyomorultak egyik legutóbbi változata.

 

A Northumberlandban található Bamburgh kastély helyén már kétezer évvel ezelőtt vár állt. Ezért is szolgált hiteles enteriőrként a Macbeth és az Elisabeth filmekhez és sorozatokhoz.

A londoni Borough Marketen volt az egyik forgatási jelenete Bridget Jones bohókás kalandjainak vagy például A francia hadnagy szeretője című darabnak.

Kent történelmi Dockyard negyedét ugyancsak forgatási csoportok szállták meg, egyebek között a Múmia filmhez és a világsikerű Downton Abbey sorozathoz.

A skóciai Rosslyn Chapelben mintha még most is kísértenének a szellemek – vagy ha nem is ők, hát Tom Hanks, aki itt forgatta Audrey Tatouval A da Vinci-kód néhány jelenetét..

A filmforgatási helyszínek természetesen csak akkor lesznek kedvelt turistacélpontok, ha az operatőrök és statiszták elvonulása után rögtön megélénkül a marketing tevékenység, amelyet időnként nem árt felfrissíteni, aktuális és gazdag programkínálatot nyújtani, főleg családoknak és gyerekeknek.