Az utasai súlyát is leméri a Finnair

Forrás: turizmus.com

 2024. február 12. 12:12

A repülőgépek felszállótömegének pontosabb meghatározása érdekében a Finnair az utasok súlyát is leméri.

Felmérésbe kezdett a Finnair a repülőgépei felszállótömegének pontosabb meghatározása érdekében. A légitársaság arra kéri az utasait, hogy önkéntes alapon, gurulós táskástul és hátizsákostul vessék alá magukat egy súlymérésnek a repülés előtt – írja az airliners.de.

Február első hetében mintegy ötszáz utas vállalta a megmérettetést a helsinki repülőtéren a Finnair szóvivőjének tájékoztatása szerint. A méréseket egész februárban, majd áprilisban és májusban is elvégzi a légitársaság.

Egy felméréshez az arra vállalkozó utasok súlyát is leméri a Finnair

Fotó: 123rf.com

Egy repülőgép tényleges felszállótömegének kiszámításához az üzemanyag, a feladott poggyász, a rakomány, a fedélzeti ellátáshoz szükséges ételek, a víz és az utasok súlyának összesített adatára van szükség. A légiközlekedési hatóságok ugyan rendelkeznek idevonatkozó átlagadatokkal, azonban elképzelhető, hogy ezek nem annyira pontosak – érvel a Finnair.

Az utasoknak nem kell attól tartaniuk, hogy az adatok napvilágra kerülnek, a gyűjtött értékek „semmilyen módon nem kapcsolódnak az utasok személyes adataihoz” – teszik hozzá. Az utasok és a kézipoggyász együttes súlyadatát egyedül a mérést végző kollégák látják.