Finnország a világon elsőként teszteli a digitális úti okmányokat

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 29. 14:10

A finn határőrség bejelentette, hogy a finnek a világon elsőként tesztelik a digitális úti okmányokat. A Finnair járatain Londonba, Manchesterbe és Edinburgh-ba utazó finnek mindegyike kipróbálhatja az újítást.

A Finnair londoni, manchesteri és edinburgh-i járatain utazó utasoknak lehetőségük van a szokásosnál gyorsabban és zökkenőmentesebben, sorban állás nélkül átjutni a határellenőrzésen – olvasható a SchengenVisaInfo.com oldalán.

Az utasok önkéntes felhasználóként a regisztrációt követően a Finnországból induló és oda irányuló utazások során használhatják majd a digitális okmányt. Hangsúlyozták azonban, hogy az okmányt csak a helsinki repülőtéren lehet kipróbálni és a regisztrációhoz finn állampolgárnak kell lenni. Azok, akik regisztrálnak a rendszerbe, 2024 február végéig tesztelhetik majd.

A DTC (Digital Travel Credentials) a fizikai útlevél digitális változata, és lehetővé teszi a gyors határátlépést a biztonság veszélyeztetése nélkül – jegyezte meg a finn határőrség.

Először Finnországban tesztelik a digitális úti okmányokat

Fotó: 123rf.com

 

Finnország döntése a digitális útlevelek teszteléséről azt követően született, hogy az Európai Bizottság azt kérte, hogy néhány tagállam kísérleti projektként indítsa el a tesztelést, hogy tapasztalatokat lehessen gyűjteni. A teszteléshez a közel jövőben Horvátország is csatlakozik majd – írja a Biometric Update. Amint összegyűlnek a szükséges információk, a Bizottság azt tervezi, hogy javaslatot nyújt be a projektnek az összes többi tagállamban történő végrehajtására.

Ha a megkezdett projekt sikeresnek bizonyul, a jövőben az utasoknak nem kell majd fizikai útleveket maguknál tartaniuk, illetve más utazási folyamatok is sokkal egyszerűbbé válnak.

Kapcsolódó cikkek