Fizetésképtelenné nyilvánították a román Blue Air légitársaságot

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. március 22. 17:58

A tavaly óta mélyrepülésben és adóssághegy alatt nyögő Bue Air légitársasággal szakember szerint „a lehető legjobb” történt, ám a hitelezők ezt nem így gondolják.

Csőd, vagy fizetésképtelenség? Erről kellett döntenie a Bukaresti Törvényszéknek, amelyik aztán szerdai ítéletében az utóbbit hirdette ki. A légitársaságot, amelyik saját bevallása szerint tavaly szeptemberben már 230 millió eurós adósságot halmozott fel, decemberben 75 százalékban átvette a román állam, majd elindították a fizetésképtelenséggé nyilvánítás procedúráját. Ennek előnye, hogy a hivatalos kihirdetéskor befagyasztják az adósságállományt, már nem emelkednek a késedelmi kamatok, aminek persze most nem tapsolnak a hitelezők.

A Blue Air legnagyobb hitelezői, akikkel szemben „történelmi" adósságot halmoztak fel többek között a román légi irányítás (ROMATSA), a Baladei Thirdway Transport SRL., az ALC B378 43309 LLC, a Blue Air Tecnic, az Air Claim és a kolozsvári nemzetközi reptér. Ebben a helyzetben „ez a lehető legjobb, ami történt" a BlueAir-rel, nyilatkozta az econimca.net gazdasági portálnak Daniel Geantă, az állami vagyonkezelő (AAAS) elnöke, hisz az Air Claim például csődöt kért a légitársasággal szemben, ám a fizetésképtelenség kihirdetésével erre már nincs lehetőség.

A Blue Air problémái a Covid idején kezdődtek

Fotó: Fly Blue Air

 

A törvényszék megszabta a követendő ügymenetet is, ebben szerepel, hogy a hitelezőknek május 5-ig kell regisztrálniuk az igényüket, és június 19-ig véglegesíteni fogják a hitelezők listáját, az összegeket.

A Blue Air problémái a Covid idején kezdődtek, a járvány tombolása alatt az utasainak száma 70 százalékkal esett vissza, ezért aztán az elsősorban a külföldön dolgozó román állampolgárok igényeit figyelembe vevő menetrend tavaly szeptemberben bedőlt, leállították a járataikat. A kormány 2020-ban egy 300 millió lejes (kb. 60 millió euró) mentőövet dobott, ám az állami garanciával felvett hitelt nem tudták törleszteni. A hatesztendős futamidőre felvett kölcsönt a légitársaság saját részről az aktívumaival, valamint a tulajdonos Blue Air Aviation Rt. részvényeinek 75 százalékával, plusz az ebben fő részvényes Airlines Invest Rt. papírjaival garantálták.

A légitársaság mára kiürült, csupán azok az alkalmazottak maradtak, akik a dokumentumokat kezelik. A folyószámla üres, és meg kellene oldani a Bákóban és Torinóban rekedt két gépjük sorsát is, amelyeket a tartozások fejében a román adóhatóság (ANAF) foglalt le. Azt tervezik, hogy amennyiben megegyeznek az ANAF-fal, akkor a repülőket bérbe adják, hogy termeljenek pénzt. Amit még értékesíteni lehet, az egy 10 hektáros bukaresti telek, amelyre állítólag egy ingatlanfejlesztő már szemet is vetett.

A 75 százalékban tulajdonossá vált román állam nyilvánvalóan nem fogja mellényzsebből kifizetni a Blue Air adósságállományát, ezért várhatóan megpróbálja eladni a légitársaságot. Az említett lap megszellőztette, hogy egy amerikai befektető már akkor bejelentkezett, amikor még folyt az eljárás a Bukaresti Törvényszéken, ám az illető furcsa módon azt kérte, hogy az eljárást költöztessék át az Egyesült Államokba. De szó volt más érdeklődőkről is, akikkel Londonban találkozott még tavaly a légitársaság tulajdonosi köre, ám konkrétumok nem derültek ki.

Tény, a román állam a lehető leghamarabb igyekszik majd megszabadulni a ballaszttól, hisz a nyakán ott egy másik veszteséges légitársaság is, a Tarom.