Fizetésképtelenséget jelentett az Aeolus Szlovákiában

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. március 23. 11:29

Csehországban még a múlt hét folyamán, Szlovákiában a héten kérik a vagyoni biztosíték felhasználását és a csődeljárás megkezdését. Mivel az Aeolus Hungary az utolsó néhány évben kizárólag közvetítéssel foglalkozott, nem volt utazásszervező, a magyar céget a csődeljárás nem érinti.

Az Aeolus s.r.o. Szlovákia a következő állásfoglalást adta ki a rendkívüli helyzetről március 23-án délelőtt:

A 2019-es Boeing 737 Max 8 leállás, majd az ezt követő nem túl sikeres nyári szezon következtében utazási irodáink jelentős veszteséggel zárták a 2019-es pénzügyi évet.

A néhány hete az életünket teljesen megbénító korona vírus miatt megnövekedett útlemondások és visszatérítés-követelések gyakorlatilag fizetésképtelen helyzetbe hozták cégünket.

Fizetésképtelen az Aeolus csheországi és szlovákiai utazásszervező, a magyarországi leányvállalat, amely viszonteladóként működik, nem zár be

Fotó: Aeolus

Ezért úgy döntöttünk, hogy a 2020-as nyári szezonnak nem vágunk neki. Úgy gondoljuk, hogy a vírussal járó gazdasági következmények súlyos hatással lesznek életünkre és sokunknak nem a nyaralás lesz az egyes számú prioritás, még akkor sem, ha esetleg rövid időn belül visszakerülne minden a régi kerékvágásba.

Ez a döntés nagyon nehezen született meg, hiszen Szlovákiában 27, Csehországban 17, Magyarországon 15 éve működő cégeink bármilyen külső segítség vagy nagyobb pénzügyi befektető nélkül működtek - mindeddig.

Csehországban még a múlt hét folyamán, Szlovákiában a héten kérjük a vagyoni biztosíték felhasználását és a csődeljárás megkezdését.

Mivel az Aeolus Hungary az utolsó néhány évben kizárólag közvetítéssel foglalkozott, nem volt utazásszervező, a magyar céget a csődeljárás nem érinti.

Minden magyar utasunk üdülési előlegének vagy teljes összegének visszatéréséről a szlovákiai Allianz Biztosító fog gondoskodni és a közeljövőben mindenkit értesíteni fogunk a további lépésekről.

Kollégáink készségesen állnak majd rendelkezésükre telefonon és e-mailen. Megpróbálunk minden információt magyar nyelvre is lefordítani, addig is tisztelettel kérjük türelmüket.

Őszintén sajnáljuk az aktuális helyzetet és elnézést kérünk minden kellemetlenségért.

Kívánjuk, hogy mindenki EGÉSZSÉGBEN élje túl az elkövetkezendő kemény időszakot.

Tisztelettel,

az Aeolus s.r.o. Utazási Iroda tulajdonosai

A fentiekhez a társaság - továbbra is működő - magyarországi leányvállalata a következő információkat tette hozzá:

- Szlovákiában kérvényezték a vagyoni biztosíték felhasználását és a csődeljárás megkezdését. A hivatalos eljárás akár 15 napot is igénybe vehet.

- A szlovákiai Allianz biztosítónál kötött vagyoni biztosíték az utasok előlegét vagy részvételi díját fedezni fogja.

- A magyarországi közvetítő iroda nem zár be. A jelenlegi járványügyi helyzettel összhangban online és telefonon elérhetőek, illetve közvetítő szerepet fognak betölteni az utasok és a szlovákiai iroda, valamint az Allianz biztosító között.