Fizetni kell majd a briteknek és az amerikaiaknak az EU-belépésért

Forrás: turizmus.com

 2021. november 18. 16:53

Az európai uniós utasregisztrációs rendszer szabálya szerint a vízummentességet élvező nem uniós állampolgároknak 2022 végétől egy 7 euróba kerülő beutazási engedélyt kell majd ki kérelmezniük az EU-ba.

Ahogy azt augusztusban mi is megírtuk, jövő év végére működésbe léphet az Európai Utazási Információs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS), amelynek keretében kizárólag vízummal, vagy előzetes elektronikus beutazási engedéllyel léphetnek majd be harmadik országbeli állampolgárok az Európai Unió területére. Az új szabály célja "a biztonság növelése és a blokkot fenyegető egészségügyi veszélyek megelőzése."

A vízumköteles országok állampolgárai továbbra is csak vízummal léphetnek be. Azon országok állampolgárai, akik vízummentességet élveznek, minden 180 napból legfeljebb 90 napot tölthetnek az EU-ban. Ennél hosszabb időre szintén vízumra lesz szükségük – írja az euronews.

Az ETIAS bevezetését követően a schengeni térségbe utazó, vízummentességet élvező nem EU-s állampolgároknak – akik 90 napnál kevesebbet töltenek az Európai Unióban – regisztrálniuk kell majd, s utazás előtt engedélyt kell szerezniük a belépésre.

Ez azt jelenti, hogy a schengeni övezeten kívülről érkező utazóknak, köztük az amerikaiaknak, briteknek, ausztráloknak, jövő évtől kötelező a kérelem benyújtása, amely 7 euróba kerül majd és 3 évig (vagy az útiokmány lejártáig) lesz érvényes. A kérelmek elbírálása a 18 év alattiak és a 70 év felettiek számára ingyenes lesz.

schengen_123rf

Belépési díjat vezet be az EU a schengeni övezeten kívülről érkezők számára

Fotó: 123rf.com

Az előzetes információk szerint az utazóknak mindössze ki kell majd tölteniük az online beutazási kérelmet, amely az esetek túlnyomó többségében, várhatóan több mint 95 százalékában automatikus jóváhagyást eredményez.