Föld Órája: szombat este lekapcsol Budapest

Forrás: turizmus.com

 2018. március 21. 15:43

Közeleg a Föld Órája, melynek üzenete megújult: a kezdeményezés fókuszában idén a természeti értékek megőrzése és a fenntartható élet áll.

Számos település mellett Budapest ismét sötétbe borul a Föld Órája alkalmából: március 24-én 20:30-kor többek között olyan épületek és objektumok díszvilágítását kapcsolják le, mint a Parlament, a Citadella, az Andrássy út, a Nemzeti Múzeum és a Nemzeti Színház, a Budai Vár, a Mátyás templom és a Halászbástya, a Hősök tere, a Vajdahunyad vár, valamint az összes budapesti híd. A főváros teljes UNESCO Világörökségi része elsötétül, így érdemes lesz a városban tartózkodni, és megcsodálni, ahogy elalszanak a fények.

A Föld Órája alkalmából országszerte készülnek saját szervezésű eseményekkel Budapesten és vidéken is. Ezekről a programokról a kezdeményezés hivatalos hazai oldala, a www.foldoraja.hu Események menüpontjában lehet tájékozódni.

 

Kapcsolódj a Földhöz!

A lekapcsolás mellett a Föld Órája megújult üzenete – Kapcsolódj a Földhöz! – azt sugallja: idén minden egyes embereknek nagyobb szerepe van, mint valaha. Ettől az évtől ugyanis a fókuszban a biológiai sokféleség megőrzése és a fenntartható életmód áll, hiszen ez az, amivel segíthetjük közvetlen környezetünk és egyúttal bolygónk megóvását.

A WWF Magyarország egy négylépéses kihívást indított: az első kihívás során arra buzdítottak mindenkit, hogy csatlakozzon a Föld Órájához, és március 24-én 20:30-kor kapcsolja le a világítást egy órára, második lépésként azt kérték, hogy egy hétig semmit ne nyomtassunk ki, ezzel is védve erdőinket, a harmadik kihívás során pedig a résztvevők vállalták, hogy egy hétig PET palackos üdítő vagy ásványvíz helyett csapvizet fogyasztanak, így csökkentve a műanyaghulladék keletkezését. Végül negyedik lépésként arra kérték az embereket, hogy vállalják, egy hétig tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalog mennek dolgozni vagy az iskolába, ezzel is hozzájárulva a széndioxid-kibocsátás csökkentéséhez és a tisztább levegőhöz.