Evakuálják a Varsóban, Izraelben és az USA-ban rekedt magyarokat

Forrás: turizmus.com

 2020. március 22. 15:22

A következő napokban az Egyesült Államokból, Izraelből és Varsóból térhetnek haza állami segítséggel a külföldön rekedt magyarok.

Miután a múlt héten 146 magyar utas jutott haza Marokkóból egy állami segítséggel elindított különjárat fedélzetén, most két újabb járattal térhetnek haza magyarok.

Március 23-án mentesítő járat indul Varsóból, amivel a Lengyelországban rekedt magyar állampolgárok haza tudnak jönni. A gép14:55-kor indul a lengyel fővárosból és 16:20-kor érkezik Budapestre.

Az utazási szándékot a varsói magyar nagykövetségen kell jelezni.

 

Mentőjárat Izraelből és Izraelbe

Mentőjáratot szervez az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) a koronavírus-járvány miatt Izraelben rekedt magyaroknak és a Magyarországon rekedt izraelieknek.

A hitközség vasárnapi közleménye szerint a charterjárat jövő hét csütörtökön Budapestről indul, jelentkezni egy adatlap kitöltésével lehet. A nagyszámú érdeklődés miatt a járat visszafelé Izraelben rekedt magyarokat szállít, ők a tel-avivi magyar nagykövetségen adhatják le jelentkezésüket – írták.

A járat pontos indulási és érkezési információjáról később adnak tájékoztatást.

A közlemény szerint a koronavírus-járvány visszaszorításáért tett intézkedések miatt leállt a légi közlekedés Magyarország és Izrael között, így sok izraeli állampolgár hazajutása lehetetlenné vált. Az EMIH azután kezdte el szervezni a mentőjáratot, miután több izraeli állampolgár arra kérte a közösséget, hogy segítsenek nekik hazajutni.

 

Washingtonból Pozsonyon keresztül lehet hazajutni

Magyarország washingtoni nagykövetsége pedig arról tájékoztatott, hogy Szlovákia különjáratot indít március 25-én, szerdán Washington DC-ből a Dulles nemzetközi repülőtérről, várhatóan a délutáni vagy esti órákban azon állampolgárai számára, akik menetrend szerinti kereskedelmi gépekkel nem tudnak hazajutni.

Az USA-ban rekedt magyarok Washingtonból Pozsonyba repülhetnek a szlovák állam által indított különjárattal

Fotó: 123rf.com

A különjáraton igény szerint, korlátozott számban helyet biztosítanak más államok, köztük Magyarország állampolgárai részére is. A járat Washington DC-ből előreláthatóan Pozsonyba érkezik, de ez még változhat, annak megfelelően, ha többen jelölnek meg más államot preferált úti célként.

A járat igénybevétele kapcsán az utazók által fejenként térítendő költség minimum 1100 euró/fő. A pontos összeg a jelentkezők száma alapján változhat, több jelentkező esetén várhatóan alacsonyabb lesz.

Jelenleg annak felmérése zajlik, hogy hány fő szeretné igénybe venni ezt a szolgáltatást.

Amennyiben valaki más városból szeretne indulni, kérik, azt is jelezze a nagykövetség számára. Megfelelő számú érdeklődő esetén Szlovákia megfontolja, hogy Kalifornia vagy Florida államokból is indítson különjáratot.

További információ és jelentkezés a nagykövetség oldalán.