Folytatódik a sztrájk a LOT-nál

Forrás: AIRportal.hu

 2018. október 25. 13:26

Immár egy hete felszült a munkaügyi helyzet a LOT lengyel légitársaságnál.

A pilóták és légiutas-kísérők egy része október 18 óta sztrájkol, de a légitársaság vezetése által illegálisnak minősített sztrájkok nem bénították meg jelentősen a LOT üzemelését. Október 24-én és 25-én is folytatódott a LOT lengyel légitársaság pilótáit és légiutas-kísérőit képviselő szakszervezetek által szervezett, a munkáltató által illegálisnak nevezett sztrájk – adja hírül az airportal.hu.

A tiltakozóakciók egyelőre nem érték el a céljukat, a légitársaság szerdán 12, csütörtökön 11 járatát volt kénytelen törölni a sztrájkkal összefüggésben.

A rynek-lotniczy.pl légiközlekedési portál információi szerint a légitársaság azt közölte, hogy az egy hete kezdődött sztrájk időtartama alatt, eddig (október 18–24.) mindössze 56 járatot voltak kénytelenek törölni a tiltakozóakciókkal összefüggésben, az időszakban közlekedő összesen 2 275 járatból. A kérdéses időszakban a légitársaság járatain 183 ezren utaztak.

A portál kutatása szerint a ténylegesen törölt járatok száma a közöltnél jóval magasabb, 146 volt az október 18-24-ig tartó időszakban, azonban ebben benne vannak az időjárási, műszaki, vagy egyéb a sztrájkkal nem összefüggő okok miatti járattörlések is.

Bármelyik szám is legyen igaz, elmondható, hogy a pilóták és légiutas-kísérők tiltakozásai ellenére nem omlott össze a légitársaság menetrendje.

A törölt járatok száma jóval 10% alatt maradt a kérdéses időszakban, bár voltak napok, amikor a járatkésések mértéke jelentősen megemelkedett a szokásoshoz képest a LOT hálózatában.

Az eddigi legrosszabb nap október 22., hétfő volt, amikor a járatok alig több mint fele tudott pontosan elindulni, ezen a napon 12 járatot kellett törölni, köztük három hosszú távút (Varsó – Tokió-Narita, Varsó – Szöul, Varsó – Torontó). A légitársaság közlése szerint a sztrájk első hetében a járatok átlagosan 70%-a pontosan indult és érkezett.

Immár egy hete felszült a munkaügyi helyzet a LOT lengyel légitársaságnál

Fotó: corporate.lot.com

Jutalom a sztrájktörőknek

A légitársaság menedzsmentje mindent elkövet annak érdekében, hogy a sztrájkok hatásait minimalizálják. A légitársaság egy belső, a médiának kiszivárgott levélben 50%-os jutalmat ígért azoknak a munkavállalóinak, akik nem csatlakoztak a sztrájkhoz, a LOT több repülőgépet is bérbe vett személyzettel együtt más légitársaságoktól, rövid távú wet-lease konstrukcióban.

A tiltakozó akciókkal összefüggésben a LOT hatvanhét, a munkáltató által illegálisnak minősített sztrájkokban részt vevő munkavállalójának mondott fel azonnali hatállyal hétfőn. Az elküldött dolgozók között volt Adam Rzeszot kapitány, a pilótákat tömörítő szakszervezet vezetője is, a légiutas-kísérőket képviselő szakszervezet vezetőjét, Monika Zelaziket már korábban kirúgták.

A szakszervezetek egyebek mellett a pilóták és légiutas-kísérők egyéni vállalkozóként történő alkalmazása és a rossz munkakörülmények ellen kezdtek  sztrájkolni, de emellett már a szerintük törvénytelen módon kirúgott munkatársak és szakszervezeti vezetők visszahelyezését is követelik.

A légitársaság vezetése a sztrájkokat továbbra is illegálisnak minősíti, melyek több millió zlotyi veszteséget okoztak a cégnek. A LOT szóvivője szerint a menedzsment kész tárgyalni a munkavállalókkal, azonban a károkat okozó szakszervezeti vezetőkkel nem.