Folytatódik a Volánbusz járműállományának megújítása

Forrás: MTI

 2020. december 08. 15:18

Több mint 200 új autóbusz megrendeléséről szóló megállapodást kötött a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft., így áfa nélkül 20,8 milliárd forint értékben vásárolnak csuklós járműveket, amelyek várhatóan 2021 nyarától a helyközi elővárosi vonalakon közlekednek majd országszerte.

Közleményük szerint a járműbeszerzésről szóló szerződést hétfőn írta alá a Volánbusz Zrt. részéről Pafféri Zoltán elnök-vezérigazgató, a Volán Buszpark Kft. nevében Magyar Beatrix ügyvezető, a nyertes ajánlatot benyújtó MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. képviseletében pedig Martin Strier ügyvezető igazgató és Hoyos György buszüzletág-igazgató.

A beszerzés során a Volánbusz 7,3 milliárd forint nettó értékben 72, míg a Volán Buszpark Kft. közel 13,5 milliárd forintért 132 darab MAN Lion's City GL A23 típusú új autóbuszt vásárol.

A flotta fiatalítása része a fenntartható és korszerű közösségi közlekedés elérésének

Fotó: MÁV

Az 51 ülőhellyel és 55 állóhellyel rendelkező járművek alacsony belépésűek, akadálymentes kialakításúak – 300 kilogramm teherbírású rámpával felszerelt –, így kerekesszékkel és babakocsival is igénybe vehetők. Az új autóbuszokat környezetkímélő, EURO 6 besorolású motorral, nagy teljesítményű klímaberendezéssel, kamera és elektronikus utastájékoztató-rendszerrel, valamint utasszámláló berendezéssel szerelték fel – ismertették.

Kitértek arra is, hogy 2018. ősz és 2020. december között megvalósult beszerzéseknek köszönhetően eddig 866 új és újszerű autóbusz állt forgalomba a Volánbusznál és jogelőd társaságainál. A flotta fiatalítása része a fenntartható és korszerű közösségi közlekedés elérése, valamint Magyarország buszstratégiájának megvalósítása érdekében tett intézkedéseknek.

Ennek érdekében 2021-re összesen 827 darab helyközi és 1 helyi elektromos autóbusz beszerzése szerepel a Volánbusz tervei között.