Folytatódik az európai turizmus erőteljes fellendülése

Forrás: turizmus.com

 2023. július 11. 15:09

2023 második negyedévében folytatódott az európai utazási fellendülés, köszönhetően a magas utazási költségek ellenére is növekvő fogyasztói keresletnek. Az Egyesült Államok idén eddig Európa legerősebb tengerentúli küldőpiacának bizonyul.

Az Európai Utazási Bizottság (ETC) 2023. második negyedévére vonatkozó jelentése szerint az európai turizmus fellendülése a gazdasági ellenszélben is tartja lendületét, a nemzetközi turistaérkezések száma elérte a 2019-es szint mintegy 95 százalékát.

Bár az infláció és a megnövekedett utazási költségek megszorongatják a fogyasztók pénztárcáját, az utazási kiadásokat még mindig előnyben részesítik más diszkrecionális kiadásokkal szemben. A vizsgált európai úti célok negyedében már meghaladta a külföldi érkezések száma a pandémiát megelőző szintet – írta meg a TravelDailyNews.

Miguel Sanz, az ETC elnöke a következőket nyilatkozta: "Bíztató látni a nemzetközi turistaérkezések fellendülését 2023 első felében. Ezt szem előtt tartva az európai úti céloknak fel kell készülniük a megnövekedett kereslet és az utazók visszatérésének hatékony kezelésére. A turisztikai stratégiáknak magukban kell foglalniuk az utazások időbeli és térbeli széthúzását annak érdekében, hogy tegyenek a túlzsúfoltság ellen, ugyanakkor a turizmus előnyeit a kevésbé bejárt területekre is eljuttassák."

A fogyasztók egyre inkább az árakra koncentrálnak

Idén nyáron sok fogyasztó az árakat szem előtt tartva hozza meg utazási döntéseit, mivel a nehezebb gazdasági körülmények nyomást gyakorolnak költségvetésükre, de ez nem fogja visszavetni az általános fellendülést.

Bár jobban figyelik az árakat, nem csökkent az európai utazók utazási kedve

Fotó: 123rf.com

 

Nem meglepő, hogy az árérzékenység miatt az utazók többsége továbbra is a kedvezőbb ár-érték arányt kínáló úti célokat fogja előnyben részesíteni. A májusi adatok azt mutatják, hogy a 2019. májusi adatokkal összevetve Szerbia (+27%), Bulgária (+21%), Montenegró (+12%) és Törökország (+9%) áll a fellendülés élén.

 

Növekvőben az európai légiforgalom

A légiforgalom alakulásában is látszik a felívelő tendencia: a júniusi adatok szerint a fellendülés egyre közelebb kerül a járvány előtti szinthez, a légitársaságok kapacitásbővítése miatt. Még nem tudni, hogy ez a kapacitás képes lesz-e kielégíteni a keresletet idén nyáron, bár a jelenlegi adatok szerint elegendő lesz. Ugyanakkor a légiközlekedési sztrájkok, a munkaerőhiány és a háborús légtérzárak okozta esetleges fennakadások továbbra is nagy bizonytalanságot jelentenek az ágazat számára.

 

Az USA vezeti az Európába irányuló tengerentúli utazások fellendülését

A kedvező devizaárfolyamokat kihasználva az amerikai utazók az idén valósággal ellepik az európai úti célokat. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a vizsgált úti célok több mint felében meghaladta az amerikai turisták száma a járvány előtti szintet. A legnagyobb növekedés Portugáliában, Lettországban és Törökországban figyelhető meg.

Az ETC teljes jelentése erről a linkről tölthető le.