Folytatódik az ingyenes InterRail-bérletprogram

Forrás: turizmus.com

 2020. március 11. 08:51

Csütörtök délben nyílik meg a DiscoverEU, vagyis az ingyenes InterRail-bérletprogram soron következő pályázati fordulója.

Az Európai Bizottság március 12-én, 12:00 órakor nyitja meg az immár ötödik pályázati fordulót, az érintett 18 éves fiatalok pedig két héten át nyújthatják be jelentkezésüket az ingyenes vonatbérletekre.

Azok indulhatnak a pályázaton, akik 2001. július 1. és 2002. június 30. között születtek, az EU valamelyik tagállamának állampolgárai és a korábbi fordulókban még nem nyertek ingyenjegyet.

Azok, akiket a pályázat végén kiválasztanak a döntéshozók, akár egy hónapon át ingyen vonatozhatnak Európában, a bérletekkel 2021. február 28-ig lesz lehetőségük utazni.

Nálunk tízszeres a túljelentkezés a programra

Fotó: 123rf.com

Az elmúlt két évben összesen több mint 350 ezer európai fiatal jelentkezett a programra, közülük majd 70 ezren tudtak élni a lehetőséggel. A pályázat elsöprő sikerét mutatja, hogy minden tagországban többszörös a túljelentkezés a helyekre; van olyan tagállam ahol százszoros.

A magyar fiatalok jelentkezése ugyan némileg csökkent az elmúlt időszakban, de továbbra is közel tízszeres a túljelentkezés a kvóta szerint elnyerhető bérletekre – tájékoztatta szerkesztőségünket a kezdeményezés mentora, Ujhelyi István európai parlamenti képviselő.

A „FreeInterRail" alapötlete két német fiatal aktivistától, Vincent-Immanuel Herrtől és Martin Speertől származik, akik néhány éve arra tettek javaslatot, hogy az Európai Unió lepjen meg minden európai fiatalt egy ingyenes vonatbérlettel a 18. születésnapján.