Folytatódnak a repteres fejlesztések

Forrás: turizmus.com

 2021. április 14. 10:43

A repülőtér fejlesztését célzó beruházások a koronavírus légiközlekedésre gyakorolt negatív hatásai ellenére sem álltak le. Sőt, a Budapest Airport több projekt megvalósítását – az alacsony utasforgalom miatt – előrehozta.

2020 végéig, két év alatt 167 millió euró értékben valósultak meg fejlesztések, a beruházások pedig 2021 első negyedévében is folytatódtak – írj közleményében a Budapest Airport.

Az utasok számára talán legszembetűnőbb újításként kibővült a repülőtéren rendelkezésre álló koronavírus tesztközpont; márciustól további hat mintavételi helyiséggel egészült ki a mindenki számára elérhető tesztállomás a 2B Terminálon.

Ez a bővítés jelentős mértékeben segíti a gördülékeny mintavételt és az egészségügyi szempontból is biztonságos ügyintézést, a jelenleginél jóval magasabb utasforgalom mellett is. Emellett rendelkezésre áll további négy állomás is, amelyek szükség esetén bármikor megnyithatók.

Folytatódnak a fejlesztések a reptéren

Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert

Számos olyan háttérfejlesztés jelenleg is folyamatban van a repülőtéren, amelyeknek köszönhetően változatlanul magas repülésbiztonsági, légiközlekedés-védelmi és egészségvédelmi színvonal mellett várja vissza az utasokat a Budapest Airport. Ilyen például a forgalmi előterek felújítása, a P, Q és R jelzésű gurulóutak és a hozzájuk tartozó padkák karbantartása, és megújulnak a szervizutak is, a repülőgépek számára időtálló infrastruktúrát, a repülőtéri, illetve a földi kiszolgáló személyzet számára pedig gördülékeny munkavégzést biztosítva. A 2. Terminál épületgépészeti berendezéseit irányító rendszereket is modernizálják, ezzel még komfortosabb környezetet biztosítva az utazóközönség számára.

Elkészült az Európai Unió támogatásával finanszírozott, új repülőtéri főporta, amely átadását követően gyorsabb áthaladást és kellemesebb környezetet biztosít az ügyfelek, bérlők és repülőtéri dolgozók számára. A projekt részeként átadják a portához kapcsolódó utakat, köztük egy kerékpárutat is.

Április végéig megújul a 2A Terminál indulási és érkezési szintjét összekötő felvonó, melynek párját a tavalyi évben újította fel a Budapest Airport, és a közeljövőben megújul a túlméretes csomagok szállítására használt teherlift is, amely egyenesen a poggyászosztályozó csarnokba szállítja a nagyméretű poggyászokat.

A Budapest Airport megkezdte egy mozgólépcső telepítését is a B oldali utasmóló érkezési területén. A fejlesztés várhatóan június végén fejeződik be; az újításnak köszönhetően még kényelmesebb lesz az utazás.