Folytatódnak a tárgyalások a Budapest–Munkács járatról

Forrás: turizmus.com

 2018. november 22. 13:48

Ha a MÁV-csoport és az Ukrán Vasutak megbeszélése a jövő héten eredményesen zárul, néhány héten belül közvetlen járattal lehet Budapestről Munkácsra utazni.

Jelenleg napi két pár vonattal lehet eljutni a magyar fővárosból Munkácsra és vissza: a Nyugatiból 7:23-kor induló Latorca IC-vel és a Bécsből induló Hortobágy EC-vel (ez utóbbinál 19:04-es kelenföldi, vagy 19:40-es Keletiből való indulással); mindkét esetben 9,5 óra a menetidő. Visszafelé 00:54-kor és 11:14-kor indul járat.

Ezek a vonatok sokat vesztegelnek a határon, mert Csapon – a kocsikat megemelve – a normál nyomtávú forgóvázakat széles nyomtávúakra cserélik. Egy eredményes megállapodást követően, akár már a menetrendváltástól közvetlen járattal, 7-7,5 óra alatt el lehet majd jutni Budapestről Munkácsra.

November 14-én próbavonatot indított Záhonyból Csapon át Munkácsra a magyar és az ukrán vasúttársaság. A szerelvény különös jelentőségét az adja, hogy tengelyátszerelés (a forgóvázak cseréje) nélkül jutott el Záhonyból Csapon át Munkácsra. Ennek az volt az egyik műszaki feltétele, hogy a Munkács felé ágazó normál nyomtávú szárnyvonalat alkalmassá tegyék a magyar mozdony és személykocsi menetrendszerű közlekedtetésére. Részben felújították a pályát, Munkácson 500 méterre az állomási épülettől peront és esőbeállót építettek, és kialakították az oda vezető térköves utat.

Körülbelül két órával lehetne rövidebb a vonatút

Fotó: unsplash.com

A nyílt pályaszakaszokon 60 km/h-val, a széles (1520 mm) és normál (1435 mm) nyomtáv találkozásánál (fonódásánál) pedig legfeljebb 25 km/h-ás sebességgel haladhatnak a szerelvények. A Csap és Munkács közötti 42 kilométeres út így mintegy 70 perc alatt tehető meg.

A jövő héten Budapesten tárgyalnak a MÁV-csoport és az Ukrán Vasutak szakértői a menetjegyárakról, a végleges menetrendről, a költségek megosztásáról és a vonatközlekedés megszervezésével összefüggő feladatokról.

Kapcsolódó cikkek