Forró nyár az utazásszervezőknek

Forrás: turizmus.com

 2018. június 24. 18:15

Ezekben a napokban leginkább a jogi és gazdasági környezet változása miatt főhet az utaztatók feje – derül ki a MUISZ tájékoztatójából.

A legutóbbi MUISZ reggelit - Békefi Veronikának, a szövetség kiutaztató bizottsága vezetőjének elnökletével – az utazásszervezők gondjainak megtárgyalásának szentelték – tudhattuk meg a szervezők tudósításából.

A szakmai konzultáción Gyenizse Dorottya a MUISZ jogi és etikai bizottságának vezetője az európai uniós csomagtúra utazási irányelv utazásszervezőket érintő kérdéseiről adott tájékoztatót, valamint összefoglalta a MUISZ etikai kódexének megújítását célzó munka jelen állását.

Békefi Veronika elsősorban az összefogásra, s az álláspontok egyeztetésének szükségességére hívta fel az utazásszervező tagszervezetek figyelmét. Kifejtette, hogy különösen időszerű és nélkülözhetetlen a hatékony együttműködés a mostanihoz hasonló helyzetekben, amikor különböző területeken kell jelentős változásokkal szembenézni. Ilyen például a kerozin árának emelkedése, a valutaárfolyamok ingadozása, a bruttó ár feltüntetésének követelménye, az utazásközvetítői jutalékok körül kialakult viták kezelése, vagy az utazásközvetítők / -szervezők által nyújtott egyéni kedvezmények megítélése.

Fotó: MUISZ

A szövetség kiutaztató bizottságának vezetője külön  kiemelte a GDPR miatti tennivalókat, amelyek nem merülnek ki új vagy megújított szabályzatok elkészítésével, hanem a továbbiakban is folyamatos nyomon követést igényelnek.

Lengyel Márk, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) képviseletében a módosított biztosítási törvény kaucióval kapcsolatos változásait ismertette – zárul a MUISZ rövid beszámolója.