Forró nyár vár a Ryanairre: újabb sztrájkok fenyegetnek

Forrás: turizmus.com

 2018. július 23. 13:04

Sorra írja alá a Ryanair a megállapodásokat a közvetlenül foglalkoztatott kabinszemélyzetet képviselő szakszervezetekkel, de arról még nem kaptunk hírt, hogy ezeknek köszönhetően elmaradna a július 25-re és 26-ra tervezett nagyszabású sztrájk.

Mint azt korábban megírtuk, a kabinszemélyzet összehangolt sztrájkja miatt körülbelül napi háromszáz, összesen 600 járat nem fog tudni felszállni két nap alatt az európai vakációk idejének kellős közepén. Ez a napi szinten az ír fapados járatain utazó 430.000 utas 12%-át, mintegy 50.000 embert érint – írja az ATWOnline. A spanyolországi járatok 24%-át törlik, a portugáliaiaknak 27%-át, a belgiumiaknak pedig 31%-át. Budapesti járat a légitársaság honlapja szerint csak július 26-án érintett, a Brüsszel Charleroi-ra induló illetve onnan érkező esti járatpár, valamint a Barcelonából menetrend szerint 19:25-kor érkező járat nem fog tudni felszállni.

A dublini székhelyű ultra low cost légitársaság egyik vezetője, Eddie Wilson szerint „nem jogos” a kabinszemélyzet sztrájkja a jobb munkakörülményekért, a fapados mégis elkezdett tárgyalni a közvetlenül foglalkoztatott kabinszemélyzetet képviselő szakszervezetekkel. A Ryanair július 19-én megállapodást írt alá a német Verdi Unionnal, ami azt jelenti, hogy a korábbi megállapodásokkal együtt – az olasz ANPAC/ANPAV-ról és a brit Unite-ról van szó – a kabinszemélyzet 60%-ával már sikerült valamiféle egyezségre jutni. A kör tovább bővült, amikor a fapados július 20-án a szintén olasz FIT CISL szakszervezettel is megállapodott. Ez lefedi az ír fapados legfontosabb piacait.

A Ryanair nem tartja jogosnak a kabinszemélyzet követeléseit

Fotó: ATWOnline.com

„A Ryanair reméli, hogy a spanyol, portugál és belga szakszervezek is követik ezt a példát, és tárgyalni kezdenek velünk, ahelyett, hogy felesleges sztrájknak tennék ki utasainkat” – áll a légitársaság közleményében. Egyébként már maga a tárgyalás is nagy lépés a Ryanairtől, hiszen a dolgozói érdekképviseleteket is csak tavaly decemberben ismerte el. A fapados július 20-án kénytelen volt törölni huszonnégy járatát az egyik ír pilóta-szakszervezet, az IALPA által meghirdetett sztrájk miatt.

A munkabeszüntetés nem tesz jót a Ryanair üzleti eredményének: július 23-án publikált első negyedéves adatai szerint 20%-kal, 319 millió euróra zuhant a cég profitja az alacsony viteldíjak, valamint a növekvő üzemanyagárak és a pilóták emelkedő bérköltsége miatt. A sztrájkokkal kapcsolatban Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója a cég első negyedéves eredményéről szóló közleményben megjegyezte: „Járattörlésekkel vagy a menetrend átalakításával minimalizáljuk a július 25-re és 26-ra meghirdetett sztrájkok hatását, illetve lehetővé tesszük az utasainknak, hogy más időpontra foglaljanak, vagy visszatérítjük nekik a jegy árát. Folytatjuk a tárgyalásokat a pilóták és a kabinszemélyzet szakszervezeteivel, de további sztrájkokat várunk, mert nem vagyunk hajlandók elfogadni azokat az ésszerűtlen követeléseket, amelyek működési modellünket veszélyeztetik. Ha pedig ezek a szükségtelen sztrájkok tovább rombolják utasaink bizalmát, felül fogjuk vizsgálni a téli menetrendet. Az pedig a flották csökkentéséhez és munkahelyek elvesztéséhez vezethet.”