Forró témák a MAKSZ közgyűlésén

Forrás: turizmus.com

 2022. december 16. 17:34

Az év eredményei mellett az új gépjárművek beszerzésének nehézségeiről, a gyorshajtási és parkolási bírságok utólagos behajthatóságáról és a tavasszal induló, új képzésről is szó esett a Magyar Autókölcsönzők Szövetsége (MAKSZ) évzáró közgyűlésén, melyen az Év Autókölcsönzője díjat is megszavazták.

„A turizmus talpra állásával párhuzamosan a rent a car szakma is magára talált és bíztató számokat produkált 2022-ben” – értékelte az évet Sződi János, a MAKSZ elnöke a szervezet vacsorával egybekötött, december 15-én megtartott évzáró közgyűlésén. Az év első felében a tagok forgalma átlagosan megközelítette a 2019-es forgalmának 80-85 százalékát, az év második felében pedig néhányan túl is szárnyalták a mintaévben elért eredményt, euróban számolva is. A bérleti szerződések száma ugyan kismértékben csökkent, az árbevétel viszont növekedett, tehát az ügyfelek hosszabb időre érkeztek és többet költöttek a klasszikus bérautó szolgáltatásra, mint az előző években. Az ukrajnai háború hatása a szakmát több szempontból negatívan érintette. Az üzemanyagdrágulás nem akasztotta meg a működést, az ügyfelek tudomásul vették, hogy a szakma beárazta a költségnövekedést. „Problémát jelentett viszont az új autóbeszállítói lánc elakadása” – hangúlyozta a közgyűlésről szerkesztőségünket tájékoztató Sződi János.

Sződi János

Fotó: MAKSZ

Hosszú ideig teljes volt a bizonytalanság a tekintetben, mikor és milyen áron lehet új autót vásárolni. Az év első 10 hónapja végül messze az infláció feletti, 30-35 százalékos drágulást hozott az árakban, és bár már érkeznek az új készletek, a beszerzés még mindig nehezen tervezhető. Ahogy az a közgyűlésen, a támogatói prezentációk során elhangzott, a beszerzési lánc magára találása elkezdődött, újra értelmezhetőek a szállítási határidők, vannak kedvezmények, az euró alapú árgaranciavállalásra is lehet példát találni.

„A háború hatására a bevételek is elmaradtak a korábbitól” – jelezte az elnök. Az orosz és az ukrán bérlők a rent a car ügyfeleknek nagyságrendileg 5-6 százalékát tették ki, nagy vásárlóerejük miatt költésben viszont 8-9 százalékot jelentettek, a hiányzó tételt a társaságok nehezen mozogták ki.

A K&H pénzügyi szolgáltatója a bakkártya elfogadási problémákról tartott rendkívül hasznos előadást a résztvevőknek, elsődlegesen az utólagos reklamációk és visszaterhelések témakörében. Zsíros Péter vezető fraud manager szavaiból kiderült, mely előírásokat kell feltétlenül betartani ahhoz, hogy a parkolási és gyorshajtási bírságok behajthatóak legyenek. Az autót ért, el nem ismert sérülések esetén viszont továbbra is nagyon nehéz helyzetben vannak az önrészt behajtani kívánó autókölcsönzők.

Balog Gábor rendőralezredes, a Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály illegális migráció elleni osztály vezetője szintén hasznos információkkal szolgált a migránsbűnözők bérautó használati szokásairól. A téma nagyon aktuális, egyrészt, mert az idei évben megemelkedett kifinomult módszereket alkalmazó, bérlőként jelentkező bűnözők száma, másrészt, míg 2-3 évvel ezelőtt az autók általában sértetlenül tértek vissza, ma külön „üzletág” jött létre a határ mellett hagyott autók akár 1-2 órán belüli szétbontására.

A forró témák mellett a közgyűlésen tagfelvételre is sor került. A MAKSZ szervezete, két új tag, a Pennipes Kft. és a BullRent Autókölcsönző felvételével 24 tagúra bővült.

Az Év Autókölcsönzője megválasztására a közgyűlés végén került sor, a három jelölt közül a tagok szavazatai alapján a megtisztelő címet 2022-ben Várszegi Csaba, a Schiller Rent a Car operatív vezetője nyerte.

Sződi János beszámolójában a szakmai szervezetekkel, többek között a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal (MTSZA) és a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségével (VIMOSZ) folytatott együttműködésüket is kiemelte.

A Magyar Turizmus Akadémiával (MTA) közösen megvalósított, márciusban újrainduló „Rent A Car Front Desk Agent – Gépkocsi bérbeadási operatív munkatárs” képzésüket rendkívül hasznosnak ítéli. Azonnal hasznosítható és piacképes tudást adó programra a pályakezdőket, a váltani akarókat és azokat a szakmában dolgozókat is várják, akik jelenleg képzettség nélkül látják el feladataikat.