Forró témák a MUISZ-vacsorán a Hotel Silvanusban

Forrás: turizmus.com

 2018. október 17. 17:29

A visegrádi Hotel Silvanus adott otthont a MUISZ október 15-i vacsorájának, ahol az etikai kódex megújítása volt az egyik legfontosabb téma - tájékoztatott a szakmai szövetség.

A rendezvény iránt nagy volt az érdeklődés: a téma jelentősége jól érzékelhető volt abból is, hogy a nagy utazásszervező és utazásközvetítő irodák vezetőinek többsége személyesen vett részt az eseményen.

A résztvevőket leginkább az utazásszervezők utazásközvetítők közötti szerződéses viszony foglalkoztatta: etikusnak tekinthető-e, ha az utazásközvetítő a saját jutalékának terhére ad kedvezményt vagy valamilyen ajándékot az utasnak, illetve a másik oldalon, ha az utazásszervező előfoglalási kedvezményt hirdet, de ezt nem teszi elérhetővé az utas számára akkor, ha a foglalás utazásközvetítőn keresztül történik.

A MUISZ korábban kérdőívben kérte a tagok véleményét az etikai kódex megújításának egyes pontjairól, aminek eredményét Erdei Bálint elnök röviden ismertetett, kitérve az egyes kérdésekre adott válaszokra és a tagok által megfogalmazott egyéb javaslatokra is.

Az est első előadójaként dr. Csépai Balázs, a MUISZ jogi szakértője, az Oppenheim Ügyvédi Iroda ügyvédje felhívta a tagság figyelmét arra, hogy az etikai kódexben milyen kérdések kerülhetnek rögzítésre, anélkül, hogy a MUISZ jogsértő magatartást követne el.

Csépai Balázs prezentációjában tájékoztatást adott arról, hogy a „kartellezés” fogalma milyen értelemben terjed ki a vállalkozások társulása által meghatározott etikai ajánlásokra.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a MUISZ nem szabályozhat a verseny szempontjából jelentőséggel bíró kérdéseket, így az utazásszervezők és utazásközvetítők árképzésre, kedvezmény nyújtásra vonatkozó megoldásait sem.

Az utazásszervező és az ügynökeként eljáró utazásközvetítő a közöttük létrejött szerződésben tudja rendezni az értékesítés feltételeit, abba sem más utazási irodák, sem pedig a MUISZ nem bírhat ráhatással.

Fontos ezért, hogy a tagok ne támasszanak olyan elvárást a Szövetség felé, amely versenyjogi szempontból aggályos lehet.

A Szövetség a tisztújító közgyűlés előtt legkésőbb 14 nappal, az Alapszabályban rögzítettek értelmében, minden tagirodának megküldi a frissített Etikai kódexet, melyről december 12-én a Danubius Hotel Flamencóban szavaz a MUISZ tagsága.

Nagy érdeklődés kísérte a rendezvényt

Fotó: Bara Szilvia

Erdei Bálint  hangsúlyozta, a MUISZ életében fontos szerepe lesz a tisztújító közgyűlésnek, melyen ő már elnökjelöltként nem indul újra, de jelenlegi elnökként és MUISZ-tagként (Cityrama Utazási Iroda), meggyőződéssel javasolja Molnár Juditot, az OTP Travel ügyvezetőjét a MUISZ új elnökének, aki az elmúlt 15 évben alelnökként elkötelezetten részt vett a szervezet munkájában.

A rendezvényt Reményiné Tihanyi Klárának, a Hungexpo stratégiai és üzletfejlesztési igazgatójának előadása zárta "Megújul az Utazás Kiállítás” címmel, ahol ismételten felhívta a figyelmet a MUISZ kollektív standjára, mely évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend a MUISZ tagok körében, különös tekintettel a rendkívül kedvező áron történő megjelenési lehetőségre.

A Hungexpo prezentációjának anyaga ITT letölthető!